Članek

Poročila in ocene

2. Tekmovanje mladinskih godb

V soboto, 21. aprila, so se na drugem tekmovanju pomerile slovenske mladinske godbe.

Objavljeno May 15, 2012

Zveza slovenskih godb mladinskemu godbeništvu namenja prav posebno pozornost. Tako med drugim že več kot trideset let organizira poletni tabor za mlade godbenice in godbenike Musica Creativa, ki bo letos v prenovljeni podobi med 18. in 26. avgustom potekal v Kopru. Pod vodstvom priznanega in mednarodno uveljavljenega dirigenta Jana Cobra bo udeležencem nedvomno ponudil "odlično glasbeno izkušnjo", kot zagotavlja njegov slogan. V sklopu projekta "ustvarjalne glasbe" pa je Zveza 21. aprila 2012 v dvorani Konservatorija za glasbo in balet v Ljubljani že drugič zapored organizirala tudi tekmovanje mladinskih godb.

Kot pravi predsednik ZSG, Tone Urbas, sta "namen in smisel tekmovanja predvsem v dodatni bogatitvi izobraževanja, pospeševanj in širjenju zanimanja za godbeništvo, druženju mladih glasbenikov in krepitvi pripradnosti godbeništvu." Tudi na tokratnem tekmovanju so se mladinske godbe lahko pomerile v treh kategorijah, in sicer v kategorijah A (povprečna starost nastopajočih članov ni smela presegati 14 let), B (povprečna starost nastopajočih članov ni smela presegati 16 let) in C (povprečna starost nastopajočih članov ni smela presegati 18 let). Tekmovalna žirija, ki so jo sestavljali Miro Saje (predsednik), Andreja Šolar in Wolfgang Jud, se je ob ocenjevanju osredotočila predvsem na intonacijo, zvok, ritem in doslednost v tempu, tehniko igre, dinamiko in fraziranje ter na umetniški vtis za koncertni nastop.

Čeprav so se tokratnega tekmovanja udeležile le tri mladinske godbe, je dogodek nedvomno uspel in dosegel svoj namen, strokovna žirija pa je ob koncu sporočila naslednje rezultate:

 

Kategorija A

Pihalni orkester Glasbene šole Gornja Radgona (dir. Rok Volk)

Zlato priznanje za doseženih 86,25 % in pokal za prvo mesto v kategoriji A.

Vinko Štrucl, Mladinska koračnica

Robert Sheldon, A Joyful Journey

Eric Swiggers, Astro suite (3. Pisces, 4. Sagittarius)


Kategorija B

Orkester Godbene šole Cerknica (dir. Janez Žnidaršič)

Srebrno priznanje za doseženih 80,56 %.

Luis Adam/prir. Robert van Beringen, Adam's song

Robert W. Smith, Encanto

James Swearingen, Legacy


Pihalni orkester Glasbene šole Ljubljana Moste-Polje

Srebrno priznanje za doseženih 82,22 % in pokal za prvo mesto v kategoriji B.

Otto M. Schwarz, Uniti fanfare

James Swearingen, In All its Glory

Ted Huggens, Sinfona Classica

 

Nejc Sukljan