Članek

Poročila in ocene

Novoletni koncert Mladinskega pihalnega orkestra Piran s Slavkom Ivančićem

Mladinski pihalni orkester Piran je na novoletnem koncertu s Slavkom Ivančićem pričaral veselo predpraznično vzdušje

Objavljeno Jan 03, 2012

Mladinski pihalni orkester Piran je 19. decembra na predprazničnem koncertu z razgibanim programom skoraj dve uri razvajal obiskovalce, ki so do zadnjega kotička napolnili dvorano piranskega Gledališča Tartini. V želji, da bi približali orkestralno glasbo širši publiki, so letos medse povabili priljubljenega primorskega pevca Slavka Ivančića. Repertoar, v katerem so se domišljeno prepletale svečane in sproščene skladbe, je publika sprejela z navdušenjem. V letu 2012 načrtujejo pomladitev orkestra, posodobitev podobe ter udeležbo na enem od najprestižnejših tekmovanj pihalnih orkestrov na svetu.

V Gledališču Tartini v Piranu so včeraj zvečer svoj prostor našli številni primorski ljubitelji orkestralne glasbe. Mladinski pihalni orkester Piran, ki šteje 40 članov, že tretje leto zapored vodi dirigent Iztok Babnik. V skoraj dve uri trajajočem koncertu so zaigrali tako plesne skladbe kot tudi skladbe iz filmov in najbolj znanih TV oglasov.

V programu je sodelovala tudi novosestavljena zasedba Šolskega pihalnega orkestra Piran, ki je koncert odprla s skladbo Summernight rock Steva McMillana. Program je med drugim zajemal tudi skladbi, ki sta ju posvojila oglaševalski in filmski svet: I'd like to teach the world to sing (Baker/Davis/Cook, arr. Willy Hautvast) in Rhapsody in blue (G. Gershwin, arr. M. Story).

Obiskovalci letošnjega koncerta so lahko tudi zapeli. S Slavkom Ivanćičem, s katerim je orkester želel resno glasbo približati čim širšemu krogu poslušalstva, so se zapeljali v preteklost in okusili slovenske skladbe, med katerimi so nekatere znane kot zmagovalke festivala Melodije morja in sonca, druge pa že skoraj ponarodele: Pegasto dekle, Portorož 1905, Dober dan in Črta.

Mladinski pihalni orkester Piran se spomladi odpravlja na enega od dveh najprestižnejših tekmovanj pihalnih orkestrov v svetovnem merilu, v italijansko Rivo del Garda, kjer bodo tekmovali v 2. težavnostni kategoriji. V ta namen so pripravili tri skladbe, pisane prav za orkester (Lorenzo Pusceddu: Caleidoscopio, Kees Vlak: The gamer, Michele Mangani: Fanfare and theme for the planet Earth). Tekmovalni duh je pri članicah in članih zanetilo novo vodstvo, ki je po osmih letih odsotnosti z večjih tekmovanj v enem letu pomladilo zasedbo in zastavilo višje cilje.

Ob prednovoletnem srečanju so nepogrešljive plesne skladbe, zato so postregli z dvema: Bonito Walterja Schneiderja Argenbühla in Radetzky maršem. Večer se je končal v odličnem prazničnem vzdušju z obilico dobre volje in  odobravajočega ploskanja. Tudi zato bo Mladinski pihalni orkester Piran v letu 2012 še naprej skrbel za uveljavljanje glasbene dejavnosti in kulture na Obali. Pri tem bo v veliko pomoč nedavno napovedana sprememba namembnosti palače Trevisini. Občina jo bo namenila za gojenje kulturnih dejavnosti, prednostno piranskemu oddelku Glasbene šole Koper. S tem se bo lahko v Piranu, glasbenem mestu, nadaljevala dediščina Guiseppa Tartinija.

V novo leto pa Mladinski pihalni orkester Piran stopa s smelimi načrti: nameravajo pomladiti sestavo orkestra in prenoviti oziroma osvežiti njegovo podobo.

Anita Urbančič

#kultura #Zabava #zsg #zvezaslovenskihgodb #ljubljana #Ajdovščina #ankaran #apače #beltinci #Benedikt #BistricaObSotli #Bled #Bloke #Bohinj #Borovnica #Bovec #Braslovče #Brda #Brezovica #Brežice #Cankova #Celje #CerkljeNaGorenjskem #cerknica #Cerkno #Cerkvenjak #Cirkulane #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #Destrnik #divača #Dobje #Dobrepolje #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #DolpriLjubljani #DolenjskeToplice #Domžale #Dornava #Dravograd #Duplek #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorje #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiPetrovci #Grosuplje #Grad #Hajdina #Hodoš #Horjul #HočeSlivnica #Hrastnik #HrpeljeKozina #Idrija #Ig #IlirskaBistrica #IvančnaGorica #izola #jesenice #Jezersko #Juršinci #Kamnik #KanalObSoči #Kidričevo #Kobarid #Kobilje #Komen #komenda #Koper #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kozje #Kočevje #Kranj #KranjskaGora #Križevci #Krško #Kungota #Kuzma #Laško #lenart #lendava #Litija #Ljubno #Ljutomer #LogDragomer #Logatec #LovrencNaPohorju #LoškaDolina #LoškiPotok #Lukovica #Luče #Majšperk #Makole #Maribor #Markovci #Medvode #mengeš #Metlika #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju