Članek

Poročila in ocene

Posnetki z 31. tekmovanja slovenskih godb v 1. in 3. težavnostin stopnji

Objavljamo posnetke 31. tekmovanja slovenskih godb v 1. in 3. težavnostni stopnji, ki je bilo konec maja na Vrhniki.

Objavljeno Oct 11, 2011

Pri organizaciji tekmovanj težimo k čim bolj razpršenemu delovanju po celi Sloveniji. Tekmovanja v zadnjih letih so bila v Sv. Antonu, Ilirski Bistrici, Kamniku, Trbovljah, Železnikih, Desklah, Krškem, Laškem, Mariboru, Žalcu … V zadnji triletni ciklus je bilo vključenih kar 89 slovenskih godb in pihalnih orkestrov, kar kaže na izjemen interes za nadaljnjo kakovostno rast. Tekmovanja so v 30 letih nepretrganega dela organizacijskih odborov in strokovnih svetov dosegla zelo visoko organizacijsko in izvedbeno raven. Vsako leto tekmujoče orkestre ocenjuje petčlanska mednarodna strokovna žirija. Žiranti, ki prihajajo iz tujine, so priznane avtoritete s področja svetovnega godbeništva in sodelujejo na številnih tekmovanjih in festivalih po tujini. Vsi tuji žiranti iz Slovenije vsakokrat odidejo s pohvalnimi besedami o organizaciji in izvedbi ter so zelo veseli vnovičnih povabil. Prav tako so vedno izredno pozitivno presenečeni nad enakomerno kakovostjo naših pihalnih orkestrov in jih zato cenijo tudi kadar nastopajo v tujini. Strokovna komisija ZSG, ki je pred nekaj leti, po uvodnih izborih skladb z drugih tekmovanj v tujini, začela sistematično izbirati za obvezne tekmovalne skladbe dela slovenskih skladateljev, se je izkazala za zelo učinkovito. S tem smo dosegli porast kvalitetnih slovenskih del, ki jih hvalijo in izvajajo doma in v tujini, ter napredek v kvaliteti naših orkestrov, na katerega smo lahko z obveznimi skladbami in inštrumentacijo tudi vplivali. Poleg porasta kvalitete smo z omenjenimi skladbami vplivali tudi na zasedenost inštrumentov v orkestru. V zadnjih letih so vsi orkestri začeli kupovati posamezne inštrumente, ki jih do sedaj niso imeli, in za igranje na njih dodatno usposabljati glasbenike. Zaradi tega se je v društvih povečevalo tudi število godbenic in godbenikov, kar nas po številu članov v društvih uvršča med najštevilčnejše tri ljubiteljske dejavnosti Slovencev. Kot reprezentativna zveza društev pa smo prav tako v slovenskem vrhu, tako po številu članov kot po številu projektov.

 

Žirija in program tekmovanja

Godbe je tokrat ocenjevala tekmovalna žirija v sestavi Alojz Zupan, predsednik (Slovenija), Tomaž Habe (Slovenija), Simon Robinson (Slovenija), Fritz Neukomm (Švica) in Marco Somadossi (Italija). Vsaka godba je na tekmovanju izvajala v naprej določene skladbe in eno polastni izbiri.

Uvodna skladba, ki se ne ocenjuje in je namenjena uigravanju orkestra in privajanju na akustiko dvorane (ne sme biti daljša od 5 minut).

Obvezni skladbi za 3. težavnostno stopnjo sta bili Jaka Puciharja Rad igram in Roberta W. Smitha Encanto.

Obvezni skladbi za 1. težavnostno stopnjo sta bili Tomaža Habeta Ptuj in Metlika in Serga Lancena (ork. Desire Dondeyne), Manhattan symphony (Arrival at Manhattan, Central Park, Harlem, Broadway, Rockefeller Building).

Skladba po lastni izbiri, ki ustreza ravni tekmovanja.

 

Rezultati tekmovanja in posnetki

Tretja težavnostna stopnja

Pihalni orkester Salonit Anhovo (80,83 %, srebrna plaketa)

Daniele Carnevali, Garden Suite

Jaka Pucihar, Radi igramo

Robert W. Smith, Encanto

Scott Richards, In Terra pax 

 

Pihalni orkester Divača (82,41 %, srebrna plaketa)

James Swearingen, Segate overture

Jaka Pucihar, Radi igramo

Robert W. Smith, Encanto

Edvard Grieg, Peer Gynt suite no. 2

 

Društvo Brkinska godba 200 (87,78 % srebrna plaketa)

Stephen Melillo, Three musical haikus

Jaka Pucihar, Radi igramo

Robert W. Smith, Encanto

James Barnes, Alvamar Overture

 

Društvo Pihalni orkester Muta (90,46 %, zlata plaketa)

Lex Abel, Hotline

Jaka Pucihar, Radi igramo

Robert W. Smith, Encanto

Kees Vlak, La California

 

KUD Pihalni orkester občine Duplek (92,59 %, zlata plaketa)

Flavio Bar, Venexiana

Jaka Pucihar, Radi igramo

Robert W. Smith, Encanto

Jacob de Haan, Virginia

 

Društvo Pihalni orkester Šentjanž KOGRAD IGEM (95,09, zlata plaketa s pohvalo)

Henk van Lijnschooten, Choral Figure

Jaka Pucihar, Radi igramo

Robert W. Smith, Encanto

Meindert Boekel, Scherzo

 

Prva težavnostna stopnja

KD Pihalni orkester Ljubljana Vič (79,54, bronasta plaketa)

Posnetek oddaje na RTV Slovenija (1. del). 

Posnetek oddaje na RTV Slovenija (2. del).

 

KD Gasilski pihalni orkester Loče pri Dobovi (88,98, srebrna plaketa)

Posnetek oddaje na RTV Slovenija (1. del).

 

Kraška pihalna godba Sežana (90,09, zlata plaketa)

Lorenzu Pusceddu, Sweet tune

Tomaž Habe, Metlika

Tomaž Habe, Ptuj

Serge Lancen, Manhattan Symphony

Lorenzu Pusceddu, Prochytas

 

KD Godba Domžale (95,19, zlata plaketa s pohvalo)

Johan de Meij, Jupiter Hymn

Tomaž Habe, Metlika

Tomaž Habe, Ptuj

Serge Lancen, Manhattan Symphony

Rok Golob, Godba gre v vesolje

 

KD Pihalni orkester občine Šentjernej (99,63, zlata plaketa s pohvalo)

 

 

Daniel Leskovic

#kultura #Zabava #zsg #zvezaslovenskihgodb #ljubljana #Ajdovščina #ankaran #apače #beltinci #Benedikt #BistricaObSotli #Bled #Bloke #Bohinj #Borovnica #Bovec #Braslovče #Brda #Brezovica #Brežice #Cankova #Celje #CerkljeNaGorenjskem #cerknica #Cerkno #Cerkvenjak #Cirkulane #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #Destrnik #divača #Dobje #Dobrepolje #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #DolpriLjubljani #DolenjskeToplice #Domžale #Dornava #Dravograd #Duplek #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorje #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiPetrovci #Grosuplje #Grad #Hajdina #Hodoš #Horjul #HočeSlivnica #Hrastnik #HrpeljeKozina #Idrija #Ig #IlirskaBistrica #IvančnaGorica #izola #jesenice #Jezersko #Juršinci #Kamnik #KanalObSoči #Kidričevo #Kobarid #Kobilje #Komen #komenda #Koper #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kozje #Kočevje #Kranj #KranjskaGora #Križevci #Krško #Kungota #Kuzma #Laško #lenart #lendava #Litija #Ljubno #Ljutomer #LogDragomer #Logatec #LovrencNaPohorju #LoškaDolina #LoškiPotok #Lukovica #Luče #Majšperk #Makole #Maribor #Markovci #Medvode #mengeš #Metlika #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju