Članek

Poročila in ocene

5. mednarodni festival pihalnih orkestrov v Mariboru

Pihalni orkester KUD Pošta Maribor je med 9. in 11. septembrom priredil 5. mednarodni festival pihalnih orkestrov.

Objavljeno Oct 05, 2011

Pihalni orkester KUD Pošta Maribor je priredil 5. mednarodni festival pihalnih orkestrov, na katerem se je v treh dneh med 9. in 11. septembrom 2011 v Mariboru predstavilo deset orkestrov iz Slovenije in tujine. Mariborčane in goste je navdušilo prav vse: pester festivalski program, odlično vreme in v dobršni meri tudi pozitiven utrip, ki ga je v teh dneh doživljal novi mariborski Trg Leona Štuklja.

Zgodovina mednarodnih festivalov pihalnih orkestrov v Mariboru sega že v daljno leto 1976, ko je pihalni orkester KUD Pošta Maribor praznoval 45-letnico delovanja in ob tej priložnosti povabil pet slovenskih in pihalni orkester iz Neu Ulma v Nemčiji. Prav po zaslugi slednjega si je festival pridal oznako mednarodni, ostala pa je tudi trdna volja in zaveza, da bodo s festivalskim dogajanjem nadaljevali.

Prvemu festivalu so sledili še trije, vsi ob različnih okroglih obletnicah: 2. festival - 1986 ob 55-letnici ustanovitve orkestra z že dvema tujima orkestroma, 3. festival – 2001 ob 70-letnici obstoja in petimi gostujočimi orkestri ter 4. festival – 2004 ob 75-letnici delovanja orkestra.

V primerjavi s preteklimi je bil letošnji 5. festival svojevrsten presežek, saj sta ga odlikovali bogata zasedba gostujočih orkestrov in dobra organizacija, še posebno pa dejstvo, da je pri izvedbi sodeloval tudi Zavod za turizem Maribor, ki je na osrednjem mariborskem trgu, Trgu Leona Štuklja, postavil oder posebej za ta namen. Na njem so se v treh dneh zvrstili naslednji orkestri:

1. La Fanfare del Piave iz Italije

2. Rodenbacher Blasorchester 1990 e.V. iz Nemčije

3. Speckbacher Stadtmusik Hall i.T. iz Avstrije

4. Puhački orkestar grada Pule iz Hrvaške

5. Musikvereins ogo Gralla iz Avstrije

6. St Veit am Vogau iz Avstrije

7. Pihalni orkester DKD Svoboda Senovo iz Slovenije

8. Pihalni orkester Lesce iz Slovenije

9. Godba veteranov Štajerske iz Slovenije

10. Pihalni orkester KUD Pošta Maribor iz Slovenije

Festival je bil smiselno zaokrožen v tri festivalske dni: otvoritveni festivalski večer, mednarodni festivalski koncertni večer in parado godb, ki je bila vrhunec in hkrati uspešen zaključek festivalskega dogajanja.

V sklopu zaključnega dne so se na prizorišču zvrstili vsi orkestri, ki so po izvedenih paradnih nastopih in nagovoru generalnega direktorja Pošte Slovenije g. Aleša Hauca pod taktirko Ervina Hartmana zaigrali kar pet skupnih skladb. Pogled na velik in pisan združeni orkester je bil veličasten, temu primerno je bilo tudi navdušenje Mariborčanov.

70-članski domači orkester je tako vnovič dokazal, da sodi v sam slovenski vrh. Pa ne samo po kakovosti umetniškega ustvarjanja, pač pa tudi po domiselnosti in širši družbeni angažiranosti. KUD Pošta Maribor s festivalom na svojevrsten način zapolnjuje vrzel na slovenskem in mednarodnem glasbenem področju pihalne glasbe. Čeprav v mnogih pihalnih godbah in orkestrih igrajo akademsko izobraženi glasbeniki,  še vedno velja prepričanje, da lahko pihalni orkester igra le omejeno zvrst glasbe: pogrebno glasbo, glasbo za gasilske proslave ali jutranje budnice, koračnice. Le redki vedo, da je vmes še cela paleta glasbenih zvrsti, kot so jazz, zabavna big-bandovska glasba, narodno-zabavna in simfonična glasba. Koncerti orkestrov pihalne glasbe so danes še vedno manj popularni in slabše obiskani kot nekoč, slabše so obiskani tudi v primerjavi s koncerti simfoničnih orkestrov. Širša javnost pihalne orkestre povezuje s prvomajskimi budnicami, paradami ali nastopi mažoretk. Dvoranskih koncertov se udeležujejo bolj ali manj le ljubitelji in poznavalci tovrstne glasbe, organizatorji pa vedo, da taki dogodki niso komercialno naravnani.

5. mednarodni festival pihalnih orkestrov je zato pomemben kamenček v prizadevanjih k ohranjanju, razvoju in popularizaciji pihalne godbe v naših krajih. Poleg poznavalcev te zvrsti glasbe se je festivalskega dogajanja udeležilo tudi veliko naključnih Mariborčanov in v izjemno zadovoljstvo nam je bilo, ko smo prejemali čestitke, pa tudi vprašanja, kdaj nas bodo lahko ponovno slišali.

Letošnje, jubilejno leto Pihalnega orkestra KUD Pošta Maribor, ko slavi 80-letnico delovanja, je izredno bogato. V mesecu marcu je orkester dobil priložnostno znamko, en mesec za tem je bil že na 20. jubilejnem festivalu vojaških godb v Kaposvaru na Madžarskem, nato se je 24. junija zgodil veliki koncert, GALA 2011 s 300 sodelujočimi na Glavnem odru na Dravi v okviru festivala Lent, na katerem sta poleg orkestra in osmih pevskih zborov nastopila še operna solista Janez Lotrič in Andreja Zakonjšek Krt. V soboto, 8. oktobra 2011, bo imel orkester zaključni slavnostni koncert v Birkfeldu v okviru tekmovanja solistov INTERMUSICA. 13. oktobra 2011 pa pripravlja v sodelovanju z Univerzitetno knjižnico v Mariboru razstavo GLASBA S TRADICIJO, na kateri bo opisana 80-letna pot orkestra, predstavljeni bodo najzanimivejši plakati za koncerte orkestra. Hkrati bo tudi uradna promocija knjige črno-belih fotografij Slavka Rajha. Kot vsako leto bo tudi jubilejno sklenjeno s tradicionalnim novoletnim koncertom, ki bo 26. decembra 2011 v dvorani Union v Mariboru.

To je le nekaj biserov iz bogate ogrlice, ki jo plete Pihalni orkester KUD Pošta Maribor v svojem jubilejnem letu.

 

mag. Karmen Lebe Grajf,

predsednica KUD Pošta Maribor

#kultura #Zabava #zsg #zvezaslovenskihgodb #ljubljana #Ajdovščina #ankaran #apače #beltinci #Benedikt #BistricaObSotli #Bled #Bloke #Bohinj #Borovnica #Bovec #Braslovče #Brda #Brezovica #Brežice #Cankova #Celje #CerkljeNaGorenjskem #cerknica #Cerkno #Cerkvenjak #Cirkulane #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #Destrnik #divača #Dobje #Dobrepolje #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #DolpriLjubljani #DolenjskeToplice #Domžale #Dornava #Dravograd #Duplek #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorje #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiPetrovci #Grosuplje #Grad #Hajdina #Hodoš #Horjul #HočeSlivnica #Hrastnik #HrpeljeKozina #Idrija #Ig #IlirskaBistrica #IvančnaGorica #izola #jesenice #Jezersko #Juršinci #Kamnik #KanalObSoči #Kidričevo #Kobarid #Kobilje #Komen #komenda #Koper #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kozje #Kočevje #Kranj #KranjskaGora #Križevci #Krško #Kungota #Kuzma #Laško #lenart #lendava #Litija #Ljubno #Ljutomer #LogDragomer #Logatec #LovrencNaPohorju #LoškaDolina #LoškiPotok #Lukovica #Luče #Majšperk #Makole #Maribor #Markovci #Medvode #mengeš #Metlika #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju