Članek

Poročila in ocene

150 let Pihalnega orkestra SVEA Zagorje

Pihalni orkester SVEA zagorje v letošnjem letu obeležuje 150-letnico delovanja in ob tej priložnosti napoveduje številne zanimive dogodke.

Objavljeno May 09, 2011

Pihalni orkester SVEA Zagorje obeležuje v letošnjem letu že 150. leto delovanja. Zadnjih 30 let je dobro poznan v Sloveniji in po svetu, saj se poslušalcem na različnih koncertih in prireditvah predstavlja z všečno in kakovostno izvedbo različnih glasbenih zvrsti.

Orkester  je sodeloval na številnih tekmovanjih; leta 1981 je na svetovnem prvenstvu v Kerkradeju na Nizozemskem osvojil zlato medaljo, leta 1992 pa absolutno prvo mesto na tekmovanju v nemškem Bambergu. Nazadnje je leta 2007 sodeloval na 13. Mednarodnem tekmovanju velikih pihalnih orkestrov v češki Ostravi, kjer je v najvišji težavnostni kategoriji osvojil zlato priznanje, dirigent Peter Kuder pa je prejel nagrado za najboljšega dirigenta tekmovanja.

Orkester je tudi veliko gostoval, in sicer na Češkem, Poljskem, v Nemčiji, Italiji, Avstriji, v republikah nekdanje SFRJ, na Norveškem ter v Španiji. Izpostavimo pomembnejša gostovanja; leta 1996 je bil ob postavljanju slovenskega božičnega drevesa povabljen v Vatikan, kjer je godbenike v svoji palači gostil  papež Janez Pavel II, septembra naslednje leto pa je predstavljal Slovenijo v Rusiji na 850-letnici Moskve, kjer je imel pred množičnim občinstvom kar 8 nastopov. V letu 2000 je sledilo gostovanje v poljskem mestu Wieliczka, kjer je na 1. evropskem podzemnem festivalu rudarskih pihalnih orkestrov nastopil v rudniku soli 125 m pod zemljo.

Z gostovanji pestro je bilo tudi predjubilejno leto 2010, ko je orkester gostoval v nemškem Kemnathu, z Zagorjem pobratenem mestu, in v avstrijskem Eisenerzu; septembra pa so si godbeniki zaslužili še nekajdnevni oddih na Rabu. Gostovanje v Kemnathu so ponovili tudi letos, ko je orkester koncertiral ob otvoritvi tamkajšnje večnamenske dvorane.

Kljub vsemu pa godbeniki najraje nastopajo pred domačim občinstvom. Vsako leto pripravijo dva samostojna koncerta in sodelujejo na številnih prireditvah. Med bolj znane sodijo Festival Lent, Festival Ljubljana, Celje-knežje mesto, Soboški dnevi, Koprska noč, Rock Otočec, Pivo in cvetje, itd. Večkrat so koncertirali tudi v Ljubljani, med drugim tudi ob osamosvojitvi Republike Slovenije, 25. 6. 1991.

Orkester je posnel veliko nosilcev zvoka, med katerimi so najodmevnejši prav zadnji izmed njih, na katerih so uspešnice filmske in popularne glasbe. Za zgoščenko Film, blues, pop-rock je leta 1998 v kategoriji za najboljšega izvajalca filmske, scenske in inštrumentalne glasbe prejel zlatega petelina. Ob 140-letnici je izdal zgoščenko z znanimi pop-rockovskimi priredbami, leta 2006 pa zgoščenko z izborom slovenskih skladb različnih žanrov.

V okviru obletnice bo orkester 21. maja v kulturnem centru Delavski dom Zagorje imel slavnostni koncert, v juniju organiziral srečanje pihalnih orkestrov, jeseni pa gostil orkester in pevski zbor iz Kemnatha.

Ob 150-letnici bo izšla tudi nova zgoščenka pri ZKP RTV Slovenija, na kateri bo predstavljeno delo orkestra s tonskimi posnetki, ki jih je izdal na številnih nosilcih zvoka, med katerimi je bil eden nagrajen z zlatim petelinom. Izdani komplet bo vseboval tudi DVD ploščo, na kateri bodo vsi štirje videospoti orkestra, med njimi tudi Bohemian Rhapsody, in oddaja z znanimi slovenskimi pesmimi različnih žanrov, ki je bila posneta za nacionalno televizijo.

Več podatkov o orkestru, slike ter novice o prihajajočih koncertih lahko najdete na spletni strani orkestra.

 

PIhalni orkester SVEA Zagorje

#kultura #Zabava #zsg #zvezaslovenskihgodb #ljubljana #Ajdovščina #ankaran #apače #beltinci #Benedikt #BistricaObSotli #Bled #Bloke #Bohinj #Borovnica #Bovec #Braslovče #Brda #Brezovica #Brežice #Cankova #Celje #CerkljeNaGorenjskem #cerknica #Cerkno #Cerkvenjak #Cirkulane #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #Destrnik #divača #Dobje #Dobrepolje #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #DolpriLjubljani #DolenjskeToplice #Domžale #Dornava #Dravograd #Duplek #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorje #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiPetrovci #Grosuplje #Grad #Hajdina #Hodoš #Horjul #HočeSlivnica #Hrastnik #HrpeljeKozina #Idrija #Ig #IlirskaBistrica #IvančnaGorica #izola #jesenice #Jezersko #Juršinci #Kamnik #KanalObSoči #Kidričevo #Kobarid #Kobilje #Komen #komenda #Koper #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kozje #Kočevje #Kranj #KranjskaGora #Križevci #Krško #Kungota #Kuzma #Laško #lenart #lendava #Litija #Ljubno #Ljutomer #LogDragomer #Logatec #LovrencNaPohorju #LoškaDolina #LoškiPotok #Lukovica #Luče #Majšperk #Makole #Maribor #Markovci #Medvode #mengeš #Metlika #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju