Članek

Poročila in ocene

Prvi maj Brkinske godbe 2000 letos nekoliko drugačen

Po tradicionalnih prvomajskih budnicah se je Brkinska godba 2000 odpravila v Ljubljano, kjer so godbeniki kot gosti nastopili v oddaji Mega face, ki jo ob nedeljah popoldan lahko spremljamo na prvem programu TV Slovenija.

Objavljeno May 04, 2011

Brkinska godba je, kot vsa leta doslej, tudi za letošnji 1. maj načrtovala prvomajsko budnico po brkinskih vaseh v občini Hrpelje – Kozina. Le nekaj dni pred praznikom pa je prišlo povabilo z RTV Slovenija za nastop v oddaji Mega face, ki jo v nedeljskem popoldnevu na NLP vodi mladi voditelj Tadej Koren Šmid. Uredništvo oddaje je povabilo za nastop poslalo na Zvezo slovenskih godb, ta pa je kot mlado godbo z zadnjimi zares odmevnimi uspehi predlagala prav nas.

 

Potek budnice smo morali tako na hitro prilagoditi odhodu v Ljubljano, saj ne glede na to, da smo Brkinci z dušo in srcem predani prvemu maju in budnici, takšne priložnosti ni kazalo izpustiti iz rok; morali pa smo tudi pohiteti, saj je bila generalka v Ljubljani sprva napovedana že za opoldanski čas.

Zjutraj smo se pred godbenim domom zbrali že ob 6.30 in se letos izjemoma odpravili na nekoliko krajši obhod brkinskih vasi. Pot nas je vodila skozi Prešnico, Petrinje, Ocizlo, preko Klanca v Nasirec in potem še v Tublje. Nastop smo končali na Kozini in številnemu občinstvu še zadnjič zaigrali nekaj koračnic. Naj se ob tej priložnosti iz srca zahvalimo našemu zvestemu občinstvu, ki nas je povsod pričakalo zelo gostoljubno in nas s tem še bolj obvezalo za delo.

Po končani budnici smo se z avtobusom odpravili v prestolnico. Pred nastopom v studiu 2 RTV Slovenija smo se v garderobah preoblekli in šli na oder za vajo. Ostale, »negodbenike«, je sprejel animator in jim razložil, kako se je treba obnašati v studiu. Čas je tekel hitro in kaj kmalu je prišel na vrsto težko pričakovani nastop pred televizijskimi kamerami. Najprej smo se v duhu prvega maja predstavili s skrajšano verzijo koračnice Slovenci. Nato je voditelj k pogovoru povabil naša godbenika Jernejo in Erika, ki sta bila občasno tudi Erika in Jernej. Brez dlake na jeziku sta vesoljni Sloveniji odgovarjala na vprašanja o naši godbi, o intenzivnih vajah, budnici, nastopih, tekmovanjih, potovanjih … Kasneje je kot »starejšo« godbenico pred kamere povabil še Ano, ki je s stališča »starih mačkov« rekla še nekaj besed o naši godbeniški »mulariji«. Za konec smo pred zagotovo najštevilčnejšim občinstvom do zdaj (vsaj če zaupamo podatkom o gledanosti programov RTV SLO) zaigrali še koračnico Europa marš.

V okviru nedeljskega obiska na nacionalni televiziji smo izkoristili možnost ogleda studiev, godbeniki pa so se srečali tudi z letošnjo kandidatko za pesem Eurosonga Majo Keuc, s katero so se tudi fotografirali. Polni vtisov smo se v poznih večernih urah vrnili domov.

Nekaj slik z budnice in z nastopa v Ljubljani si lahko ogledate v naši galeriji, kdor pa ni videl nedeljske oddaje, si jo lahko ogleda na tej povezavi.

 

Brkinska godba 2000

#kultura #Zabava #zsg #zvezaslovenskihgodb #ljubljana #Ajdovščina #ankaran #apače #beltinci #Benedikt #BistricaObSotli #Bled #Bloke #Bohinj #Borovnica #Bovec #Braslovče #Brda #Brezovica #Brežice #Cankova #Celje #CerkljeNaGorenjskem #cerknica #Cerkno #Cerkvenjak #Cirkulane #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #Destrnik #divača #Dobje #Dobrepolje #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #DolpriLjubljani #DolenjskeToplice #Domžale #Dornava #Dravograd #Duplek #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorje #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiPetrovci #Grosuplje #Grad #Hajdina #Hodoš #Horjul #HočeSlivnica #Hrastnik #HrpeljeKozina #Idrija #Ig #IlirskaBistrica #IvančnaGorica #izola #jesenice #Jezersko #Juršinci #Kamnik #KanalObSoči #Kidričevo #Kobarid #Kobilje #Komen #komenda #Koper #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kozje #Kočevje #Kranj #KranjskaGora #Križevci #Krško #Kungota #Kuzma #Laško #lenart #lendava #Litija #Ljubno #Ljutomer #LogDragomer #Logatec #LovrencNaPohorju #LoškaDolina #LoškiPotok #Lukovica #Luče #Majšperk #Makole #Maribor #Markovci #Medvode #mengeš #Metlika #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju