Članek

Poročila in ocene

Mednarodni festival srednjeevropskih pihalnih orkestrov v Splitu (14.-17. 4. 2011)

Med 14. in 17. aprilom se je v Splitu odvijal Mitteleuropa Blasmusikfest oz. Mednarodni festival srednjeevropskih pihalnih orkestrov, ki je vključeval tudi tekmovanje.

Objavljeno May 03, 2011

Mesto Split, vsekakor kulturna prestolnica Dalmacije, turistično središče Hrvaške in s svojo zgodovino eno bogatejših mest tega dela Mediterana, se z mednarodnim festivalom Pihalnih orkestrov Mitteleuropa Blasmusikfest pojavlja na srednjeevropski glasbeni sceni kot nova in atraktivna glasbenokulturna destinacija.

Festivala, ki je bil organiziran v času od 14. do 17. aprila 2011, se je udeležilo 13 orkestrov iz Avstrije, Hrvaške in Slovenije. Poleg tekmovanja so bili po različnih delih mesta  organizirani tudi promenadni koncerti. Orkestri, ki so promenadni koncertni program izvedli prvi dan, niso imeli težav, ostali pa svojega programa zaradi trenutne politične situacije na Hrvaškem žal niso mogli izvesti, saj so bile v petek, 15. 4., prepovedeane vse javne manifestacije.

Strokovno žirijo, ki je ocenjevala nastope orkestrov v čudoviti dvorani na Poljudu poleg nogometnega stadiona, so sestavljali: Manuel Epli (Nemčija), Marin Zokić (Hrvaška), Josip Grgasović (Slovenija) in Gjorgje Radovniković (Hrvaška). Na festivalu je izrazito prevladovala kakovost slovenskih pihalnih orkestrov, kar kažejo strokovne ocene.

V prvi, najtežji kategoriji se je zvrstilo 8 orkestrov; pet iz Slovenije, dva iz Avstrije in eden iz Hrvaške. Prvo mesto je osvojil Goriški pihalni orkester (95 točk), ki mu je bila dodeljena prva nagrada tudi za najboljšo izvedbo obvezne skladbe. Drugo mesto je osvojil Pihalni orkester občine Duplek (93 točk), tretje mesto pa Pihalni orkester Izola (90 točk); 4. je bil HGD Biranj-Kaštela (Hrvaška), 5. Policijski orkester Sazlburg (Avstrija), 6. TMK Allhartsberg (Avstrija), 7. Pihalni orkester Vogrsko in 8. Pihalni orkester Domžale.

V drugi skupini je bil prijavljen samo en orkester, in sicer Pihalni orkester Duka, ki je dobil prvo nagrado in oceno 92 točk.

V tretji skupini so bili prijavljeni štirje orkestri. Prvo mesto je z najbolj kakovostnim izvajanjem na festivalu  osvojil KGD Laško (98 točk); njegov  mladi in  zelo nadarjeni dirigent  Gašper Salobir pa je dobil nagrado žirije kot najboljši dirigent festivala ter pobral simpatije žirije in vseh prisotnih v dvorani. Drugo mesto je osvojil Pihalni orkester Glasbene šole Ober-Gradendorf (Avstrija, 90 točk), tretja je bila Gradska glasba Zadar (Hrvaška, 82 točk) in četrti KGD Mosor Klis Kosa (Hrvaška).

Josip Grgasović