Članek

Dejavnosti godbeništva

2012: Leto Bojana Adamiča - skladatelja, dirigenta, fotografa
Objavljeno Apr 23, 2011

Prihodnje leto bomo praznovali 100-letnico rojstva Bojana Adamiča. Zato je Zveza slovenskih godb razglasila leto 2012 za leto Bojana Adamiča. Zvrstila se bo vrsta aktivnosti, v katere se bo lahko po svojih željah in možnostih vključila vsaka slovenska godba. Organizacijski odbor je predvidel več zanimivih projektov.

Dan godbeništva bo v letu 2012 potekal v dveh delih: v soboto, 27. 10. 2012, bo v mariborski Univerzitetni knjižnici mednarodni simpozij in otvoritev razstave o Bojanu Adamiču. Istega dne zvečer bo v mariborski dvorani Union tudi veliki koncert združenih slovenskih profesionalnih pihalnih orkestrov. Naslednji dan, v nedeljo, bo najprej slavnostna seja predsedstva ZSG, nato pa bodo v dvorani Union koncerti slovenskih pihalnih orkestrov koncertne skupine z deli Bojana Adamiča.

V soboto, 27. 10. 2012, bo mednarodni simpozij Adamič 2012. Predvideni so predavatelji iz Slovenije, Avstrije, ZDA, Hrvaške, Srbije in Italije. Po simpoziju bomo izdali zbornik. Študente na ustreznih šolskih zavodih pa bomo spodbujali, naj v seminarskih in diplomskih nalogah obdelajo življenje in delo Bojana Adamiča.

Pripravili bomo  razstavo o Bojanu Adamiču, ki bo najprej v ljubljanskem NUK-u, v jesenskem času 2012 pa tudi v Mariboru.

Adamičeva pomlad 2012 pa je naslov projekta, v katerem vidi organizacijski odbor sodelovanje sleherne slovenske godbe; vsaka godba naj bi namreč na svojem nastopu v prvi polovici leta 2012 izvajala vsaj eno Adamičevo skladbo. Vse podatke bomo objavili tudi na spletu in v posebni zloženki v okviru Adamičeve pomladi. Orkestrom bomo za koncerte ponudili poseben reklamni plakat s podobo Bojana Adamiča. Prav tako želimo vse, ki bodo izdali zgoščenke, spodbuditi, da nanje uvrstijo tudi Adamičevo glasbo.    

Fotografska razstava  Zven maske je bila pred leti že postavljena in jo želimo tudi v jubilejnem letu znova predstaviti širši publiki. Razstava je predvidena najprej na Ptuju, v času Kurentovanja, in nato oktobra v Mariboru.

Ob tako široko zastavljenih projektih so nujne promocijske aktivnosti. Pripravljena je posebna spletna stran Bojan Adamič, kjer bomo objavljali vse podatke o  jubilejnem letu in življenju ter delu Bojana Adamiča.

Založili bomo tudi posebno razkošno izdajo Rekviema Bojana Adamiča. Prav tako je naš cilj, da bi do jubilejnega leta v sodelovanju z glasbeno založbo Hartman, ki ima izključno pravico za izdajo Adamičevih del, uspeli založiti čim več njegovih skladb.   

V Zvezi slovenskih godb pričakujemo velik odziv vseh orkestrov in godb, saj se bomo tako primerno oddolžili temu izjemnemu slovenskemu skladatelju, ki je velik del svojega ustvarjalnega opusa namenil prav godbam.

 

Ervin Hartman,

predsednik organizacijskega odbora  Leto Bojana Adamiča 2012