Članek

Poročila in ocene

Orkester Duplek z drugo nagrado z mednarodnega tekmovanja
Objavljeno Apr 23, 2011

Pihalni orkestri pri nas in po svetu že dolgo niso več zgolj »plehmuzike« za prvomajske budnice, otvoritve ali kakšne obrobne dejavnosti lokalnih skupnosti, ampak so skozi desetletja postali izvrstni poustvarjalci orkestrske glasbe iz pretekle in moderne dobe. V Sloveniji deluje preko 100 orkestrov, mažoretnih ali manjših podobnih komornoorkestrskih zasedb, ki ne nastopajo le v domačem kraju, lokalnem in državnem okolju, ampak  pogosto pogledajo tudi čez meje naše dežele.

V Splitu je konec preteklega tedna potekalo Mednarodno tekmovanje pihalnih orkestrov Srednje Evrope, na katerem so se orkestri iz Hrvaške, Avstrije in Slovenije merili v različnih težavnostnih kategorijah koncertnega igranja. Sodelovali so: HGD "Biranj", KGD "Mosor", Gradska glasba Zadar (vsi Hrvaška), Pihalni orkester Domžale, Pihalni orkester občine Duplek, Laška pihalna godba, Pihalni orkester Duka, Pihalni orkester Vogrsko, Goriški pihalni orkester, Pihalni orkester Izola (vsi Slovenija) ter Pihalni orkester glasbene šole Ober-Grafendorf, Policijska godba Salzburg inTMK Allhartsberg (vsi Avstrija).

Poleg obveznega koncertnega dela so orkestri nastopali tudi v prostem programu na Narodnem trgu v Splitu in zbrane navdušili s klasičnimi in zabavnimi skladbami različnih avtorjev in aranžerjev. Kot je na podelitvi nagrad povedal glavni organizator tekmovanja pofesor Damir Milić, so pihalni orkestri zagotovo najštevilčnejši in najbolj razširjeni izvajalci tovrstne glasbe na svetu, hkrati pa najboljši pripovedovalci glasbenih zgodb in značajev krajev, od koder prihajajo. Orkestre je ocenjevala mednarodna žirija v sestavi Manuel Epli (Nemčija), Marin Zokič (Hrvaška), Josip Grgasović (Slovenija) in Gjorgje Radovniković (Hrvaška).

Večino glavnih nagrad so osvojili orkestri iz Slovenije, saj je v najnižji kategoriji (C) zmagala Laška pihalna godba, v srednji (B) Pihalni orkester Duka, v najvišji (A) pa je prvo mesto zasedel Goriški pihalni orkester pred štajerskim predstavnikom  Pihalnim orkestrom občine Duplek in Pihalnim orkestrom Izola.

Robert Levstek

 

Članek je objavljen tudi na portalu www.vecer.com.