Članek

Predstavitve godb

Pihalni orkester KUD Pošta Maribor
Objavljeno Apr 20, 2011

Društvo je bilo ustanovljeno leta 1931 v sklopu pošte Maribor 2 kot Glasbeno društvo poštnih in telefonskih uslužbencev. Na pošti Maribor 2 je bilo takrat zaposlenih kar nekaj uslužbencev, ki so bili dobri godbeniki. Uspelo jim je zbrati denar za instrumente in pridobiti soglasje takratnega upravnika pošte Maribor 2 za ustanovitev godbe. Začel je delovati godbeni odbor, ki mu je predsedoval Franc Babič starejši.

Od ustanovitve do danes se je v tej godbi, ki je prerasla v preko 80-članski pihalni orkester, zvrstilo mnogo godbenikov in nekaj dirigentov. Številni godbeniki so prav v tem orkestru začeli spoznavati abecedo čudovitega sveta glasbe: nekateri od njih so danes znani in uspešni solisti, skladatelji, dirigenti ali učitelji glasbe.

Veliko članov je vztrajalo v orkestru od mladosti do poznih let. Med njimi velja posebej omeniti oba dirigenta Hartmana, očeta in sina. Ervin Hartman starejši je vodil godbo kar 26 let, začenši z letom 1937, s prekinitvijo med drugo svetovno vojno zaradi kulturnega molka. Njegov sin, tudi Ervin, ki uspešno vodi orkester še danes, je prevzel dirigentsko palico leta 1967. Kot vdana glasbenika ter uspešna glasbena pedagoga in ambiciozna dirigenta sta nenehno skrbela za rast in umetniški dvig orkestra, pripeljala pa sta ga tudi v sam vrh tovrstnih orkestrov, ne le v Sloveniji, marveč tudi v tujini.

Danes je to orkester, ki se na tekmovanjih v Sloveniji in tujini uvršča v najzahtevnejšo kakovostno skupino. Z raznovrstnim programom razveseljuje poslušalce s koncertno glasbo, opernimi napevi, džezom, popularnimi popevkami, pa tudi s klasičnimi koračnicami. Je eden vidnejših tovrstnih orkestrov v Sloveniji, ki mesto Maribor in tudi našo državo zelo uspešno predstavlja v svetu. Gostoval je že po velikem delu Evrope, v Avstriji, Češki, Slovaški, Nemčiji, Belgiji, Danski, Nizozemski, Luksemburgu, Švedski, Madžarski, Italiji, Španiji in Rusiji ter po republikah nekdanje Jugoslavije. Kronika orkestra beleži vrsto pomembnih mednarodnih priznanj in odličnih uvrstitev na tekmovanjih v tujini in Sloveniji.

V orkestru igrajo očetje in sinovi že tudi tretjo generacijo. Tradicija, ljubezen do glasbe ter pripadnost in zvestoba orkestru so značilnosti, ki odlikujejo pihalni orkester. V bogati harmoniji orkestra so tako zliti interesi in moči mladincev, zaposlenih in upokojencev, amaterjev in profesionalcev, kar je za uspešno delo takega orkestra nujno. Čeprav gre za poštno godbo, ta ni namenjena le poštnim uslužbencem, ampak se z glasbeno umetnostjo v njej ukvarjajo tudi drugi. Glavni kriterij za sodelovanje v orkestru je predvsem ljubezen do glasbe in do kulturnega ustvarjanja.

Karmen Lebe Grajf

#kultura #Zabava #zsg #zvezaslovenskihgodb #ljubljana #Ajdovščina #ankaran #apače #beltinci #Benedikt #BistricaObSotli #Bled #Bloke #Bohinj #Borovnica #Bovec #Braslovče #Brda #Brezovica #Brežice #Cankova #Celje #CerkljeNaGorenjskem #cerknica #Cerkno #Cerkvenjak #Cirkulane #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #Destrnik #divača #Dobje #Dobrepolje #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #DolpriLjubljani #DolenjskeToplice #Domžale #Dornava #Dravograd #Duplek #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorje #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiPetrovci #Grosuplje #Grad #Hajdina #Hodoš #Horjul #HočeSlivnica #Hrastnik #HrpeljeKozina #Idrija #Ig #IlirskaBistrica #IvančnaGorica #izola #jesenice #Jezersko #Juršinci #Kamnik #KanalObSoči #Kidričevo #Kobarid #Kobilje #Komen #komenda #Koper #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kozje #Kočevje #Kranj #KranjskaGora #Križevci #Krško #Kungota #Kuzma #Laško #lenart #lendava #Litija #Ljubno #Ljutomer #LogDragomer #Logatec #LovrencNaPohorju #LoškaDolina #LoškiPotok #Lukovica #Luče #Majšperk #Makole #Maribor #Markovci #Medvode #mengeš #Metlika #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju