Članek

Poročila in ocene

Pihalni orkester KUD Pošta Maribor ob visokem jubileju dobil svojo znamko
Objavljeno Apr 20, 2011

Ob visokem jubileju Pihalnega orkestra KUD Pošta Maribor je 25. marca 2011 izšla v nakladi 80.000 kosov priložnostna poštna znamka z nazivno vrednostjo B. Osrednji motiv znamke je celotna zasedba pihalnega orkestra, na ovitku prvega dne pa je tudi portret dirigenta Ervina Hartmana v značilni uniformi pihalnega orkestra.

Obeleženje 80-letnega delovanja pihalnega orkestra z izidom priložnostne poštne znamke je za vse člane KUD Pošta Maribor, še posebej za člane pihalnega orkestra, izjemna čast. Z visokim jubilejem pa se lahko pohvali tudi njegov umetniški vodja in dirigent, gospod Ervin Hartman, ki neumorno vodi pihalni orkester že 44. leto.

Svečana predstavitev znamke je potekala 24. marca v dvorani Narodnega doma v Mariboru. Poleg častnih gostov podžupana Mestne občine Maribor mag. Tomaža Kanclerja, župana Občine Selnica ob Dravi Jurija Lepa, skladatelja Milka Homerja, prokurista Pošte Slovenije mag Matjaža Andrica in predsednika Filatelističnega društva Maribor mag. Bojana  Bračiča so se predstavitve z nastopom pihalnega orkestra udeležili predvsem stalni spremljevalci in prijatelji pihalnega orkestra, bivši zaposleni v PTT in v Pošti Slovenije.

Program je s kratkim nagovorom o delu in dosežkih pihalnega orkestra otvorila  Irena Fištravec Polak. Sledila je osrednja glasbena točka nastopa pihalnega orkestra, ki je prav za ta svečani dogodek v sodelovanju s solistom Emilom Baronikom krstno izvedel delo skladatelja Milka Homerja Domovina je ena (besedilo: Oton Župančič, priredba: Vladimir Mustajbašić).

Prijetno presenečenje je bil prijazen nagovor podžupana mag. Kanclerja, ki je z domišljenimi besedami pokazal, da mu pihalni orkester, njegova zgodovina pa tudi zgodovina Pošte nikakor nista tuja. Veliko mero odobravanja članov orkestra in ostalega občinstva sta tako on kot tudi prokurist mag. Andric požela, ko sta v svojih nagovorih omenila, da si bosta prizadevala za čim močnejše vključevanje orkestra v kulturni utrip mesta. V prihajajočem letu, ko bo Maribor za leto dni prevzel laskavi naslov Evropska prestolnica kulture, bo priložnosti za promocijo orkestra zagotovo več kot dovolj.

Pihalni orkester je v nadaljevanju zaigral še Valček in Jazz suite št. 2 Dmitrija Šostakoviča (priredba: Johan de Meij) in temperamentno Cigansko zgodbo (glasba: Emil Glavnik,  priredba: Vladimir Mustajbašić), ki je navdušila in močno ogrela poslušalce. Čeprav po številu bolj skromno občinstvo je bilo ob nastopu orkestra tako navdušeno, da si je na koncu z močnim aplavzom prislužilo še dodatek.

Ob zaključku so častni gosti prejeli album znamk, vsak član pihalnega orkestra pa v spomin lično mapico z znamko in ovitkom prvega dne.

Kot predsednica društva nisem imela enostavne naloge, kako izbrati prave besede in v kratkem govoru omeniti vse, kar šteje in je pomembno za delovanje KUD Pošta Maribor. Kakorkoli obračam besede in dogodke, na koncu vedno ugotavljam, da so ključ za uspešno delo in izjemne dosežke pihalnega orkestra predvsem glasbeniki, po večini amaterski, ki so predani muziciranju v orkestru. Skrivnost uspeha je tudi umetniški vodja gospod Ervin Hartman, ki neumorno že več kot štiri desetletja vodi orkester in skrbi za harmonijo njegovih interesov. In navsezadnje je tukaj Pošta Slovenije, v preteklosti pa PTT, ki z veliko mera posluha za umetnost in pomen kulture na lokalnem nivoju finančno podpira delovanje društva.

Odličnemu orkestru, ki doma in po svetu manifestira tudi kulturni vidik slovenske poštne dejavnosti, ob visokem jubileju iskrene čestitke!

Dirigent in umetniški vodja orkestra je že 44. leto Ervin Hartman, aranžer, skladatelj, član žirij in nasploh priznani strokovnjak tovrstne glasbe ne le v Sloveniji, temveč tudi na evropski ravni.

 

mag. Karmen Lebe Grajf,

predsednica KUD Pošta Maribor

 

 

#kultura #Zabava #zsg #zvezaslovenskihgodb #ljubljana #Ajdovščina #ankaran #apače #beltinci #Benedikt #BistricaObSotli #Bled #Bloke #Bohinj #Borovnica #Bovec #Braslovče #Brda #Brezovica #Brežice #Cankova #Celje #CerkljeNaGorenjskem #cerknica #Cerkno #Cerkvenjak #Cirkulane #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #Destrnik #divača #Dobje #Dobrepolje #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #DolpriLjubljani #DolenjskeToplice #Domžale #Dornava #Dravograd #Duplek #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorje #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiPetrovci #Grosuplje #Grad #Hajdina #Hodoš #Horjul #HočeSlivnica #Hrastnik #HrpeljeKozina #Idrija #Ig #IlirskaBistrica #IvančnaGorica #izola #jesenice #Jezersko #Juršinci #Kamnik #KanalObSoči #Kidričevo #Kobarid #Kobilje #Komen #komenda #Koper #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kozje #Kočevje #Kranj #KranjskaGora #Križevci #Krško #Kungota #Kuzma #Laško #lenart #lendava #Litija #Ljubno #Ljutomer #LogDragomer #Logatec #LovrencNaPohorju #LoškaDolina #LoškiPotok #Lukovica #Luče #Majšperk #Makole #Maribor #Markovci #Medvode #mengeš #Metlika #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju