Članek

Poročila in ocene

1. tekmovanje mladinskih godb (Ljubljana, 9. april 2011)
Objavljeno Apr 19, 2011

Spodbujanje in izobraževanje mladih godbenic in godbenikov od osnovnega izobraževanja v raznih oblikah glasbenih šol do njihovega vključevanja v slovenske godbe in pihalne orkestre je temeljni cilj delovanja na področju mladinskega godbeništva. Mladinska dejavnost potrebuje še posebno spodbudo, da se bo razvijala tako kakovostno kot v  vključevanju v dejavnost. Zato torej prvo Tekmovanje mladinskih pihalnih orkestrov Slovenije! Mladi glasbeniki so vadili z zanosom, vaje so potekale še intenzivnejše in prepričani smo, da je bil trud na koncu po uspešno zaigranem tekmovalnem nastopu poplačan z nepozabnim toplim občutkom sreče. Ob tem bi radi poudarili, da tekmovalni značaj prireditve nikakor ne sme biti primarnega pomena. Namen in smisel tekmovanja vidimo predvsem v dodatni bogatitvi izobraževanja, pospešitvi in širitvi zanimanja za godbeništvo, druženju mladih glasbenikov in krepitvi pripadnosti ter spodbujanju napredka in načina dela orkestrov in navsezadnje v usmerjanju delovanja dirigentov z novo literaturo.

Tekmovanje slovenskih mladinskih in šolskih godb je potekalo v treh različnih kategorijah, ki so pogojene s starostno omejitvijo nastopajočih članov.

 

Kategorija A: Povprečna starost nastopajočih članov na tekmovalni dan ne sme presegati 14 let.

Kategorija B: Povprečna starost nastopajočih članov na tekmovalni dan ne sme presegati 16 let.

Kategorija C: Povprečna starost nastopajočih članov na tekmovalni dan ne sme presegati 18 let.

 

Prvega tekmovanja mladinskih pihalnih orkestrov se je udeležilo šest mladinskih orkestrov in nedvomno si zaslužijo, da jih z njihovimi dirigenti posebej izpostavimo.

 

Kategorija A

Mladinski pihalni orkester GŠ Kranj, dirigent Tomaž Kukovič – ZLATA PLAKETA S POSEBNO POHVALO

Šolski orkester Vogrsko, dirigent Tomaž Škamperle – SREBRNA PLAKETA


Kategorija B

Pihalni orkester GŠ Ravne na Koroškem, dirigent Gregor Kovačič - ZLATA PLAKETA S POSEBNO POHVALO

Pihalni orkester GŠ Ljubljana Moste – Polje - ZLATA PLAKETA


Kategorija C

Mladinski pihalni orkester GŠ Celje, dirigent Bernard Belina - ZLATA PLAKETA S POSEBNO POHVALO

Društvo Brkinska godba 2000, dirigent Tomaž Škamperle - ZLATA PLAKETA S POSEBNO POHVALO


Nastope godb je ocenjevala tričlanska mednarodna strokovna žirija v sestavi mag. Hans Brunner, Miro Saje (predsednik) in Alojz Zupan. Žirija je podelila tudi posebni nagradi:

 

nagrado za najboljšo izvedbo skladbe iz seznama obveznih skladb

 je prejel Mladinski pihalni orkester GŠ Kranj, dirigent Tomaž Kukovič za izvedbo skladbe

J. Swearingen, Legacy;

 

nagrado za najboljšo izvedbo slovenske skladbe 

 je prejel Mladinski pihalni orkester GŠ Celje, dirigent Bernard Belina za izvedbo skladbe

N. Bečan, Potovanje v središče zemlje.

 

Ob tem vsekakor razveseljuje podatek, da se je tekmovanje odvijalo v vseh treh kategorijah in da so med orkestri prisotni tako šolski kot orkestri rednih kulturnih društev. Tokrat resda samo 6 orkestrov, vendar smo prepričani, da bo v bodoče prireditev prerasla v priljubljeno in številčno obliko mladinskega glasbenega delovanja.

Program tekmovanja

 

Kategorija A

 

MLADINSKI PIHALNI ORKESTER GŠ KRANJ

Dirigent: Tomaž Kukovič

 Mladinski pihalni orkester GŠ Kranj je bil ustanovljen leta 1998 na pobudo Mateja Rihterja, od njega pa je dirigentsko palico leta 2004 prevzel Tomaž Kukovič, ki ga vodi še danes. Pod njegovim vodstvom so člani osvojili tudi veščino korakanja, kar je redkost med našimi mladinskimi orkestri. Program s korakanjem so med drugim predstavili tudi na gostovanju v Székesfehervaru na Madžarskem. Posebno zahteven projekt so izpeljali leta 2009, v letu praznovanja stoletnice šole. Posebej za njihov slavnostni koncert so skladbe napisali skladatelji, ki so bili v preteklosti učenci šole. Orkester je v Kongresnem centru Brdo z velikim uspehom predstavil skladbe Tomaža Završnika, Damijana Močnika, Gašperja Jereba, Dušana Bavdka, Lojzeta Krajnčana in

Matjaža Vlašiča. MPO GŠ Kranj vsako leto odigra dva odmevna koncerta, božičnega in spomladanskega. Za člane, ki so večinoma vsi sedanji ali bivši učenci šole ter nekateri njihovi učitelji, je še posebej velik izziv prva udeležba na tekmovanju na državni ravni.

 

T. Puente/M. Brown (arr.), Oye como va

J. Swearingen, Legacy

T. Doss, Power play

ŠOLSKI ORKESTER VOGRSKO

Dirigent: Tomaž Škamperle

Šolski pihalni orkester Vogrsko deluje v okviru godbeniške šole Pihalnega orkestra Vogrsko že 6 let. Vsako leto se mu pridružijo mladi glasbeniki, tako da trenutno šteje 30 članov. Orkester je najprej vodil Klemen Saksida, nadaljevala je Kristina Kovačič, zadnja 4 leta pa deluje pod taktirko Tomaža Škamperleta. Vsako leto  tradicionalno organizirajo Miklavžev koncert, koncert ob materinskem dnevu, koncert ob dnevu žena, budnico po različnih krajih občine Renče-Vogrsko in koncert ob zaključku šolskega leta. Redno obiščejo tudi okoliške osnovne šole, kjer se predstavijo učencem in jim tako približajo delovanje orkestra. Udeležili so se že srečanja šolskih pihalnih orkestrov v Piranu, gostovali pa so tudi v Proseku. Z veseljem pa se odzovejo tudi vabilom na različne prireditve.

 

J. Nijs, The four seasons (Spring time)

A. L. Silva, The cliffs of menndocino

D. Hhaffer, The last to defend

Kategorija B

 

PIHALNI ORKESTER GŠ RAVNE NA KOROŠKEM

Dirigent: Gregor Kovačič

 Orkester je bil ustanovljen leta 1980, triindvajset let ga je vodil Ivan Gradišek, sedaj pa mu dirigira Gregor Kovačič. Potrebe pihalnih orkestrov v regiji in razvoj šole so narekovali hiter razvoj orkestra. Iz njega je izšlo mnogo odličnih glasbenikov, ki danes delujejo kot pedagogi v glasbenih šolah in igrajo v profesionalnih slovenskih orkestrih. Poleg nastopanja po vsej koroški regiji, tudi na avstrijskem Koroškem, je njegovo delo zaznamovalo prvo mesto na tekmovanju v Mariboru leta 1984. S koncertom v veliki dvorani Slovenske filharmonije pa je leta 2005 navdušil poslušalce in tudi strokovno javnost. Orkester je leta 2007 v Žalcu na 27. tekmovanju pihalnih orkestrov Slovenije v 4. skupini prejel zlato medaljo s pohvalo. V istem letu je gostoval na priznanem festivalu FIMU v Belfortu (Francija) in v dvorani Union v okviru Festivala Lent v Mariboru. Leta 2008 je na mednarodnem tekmovanju v Rivi del Garde (Italija) zasedel v svoji kategoriji absolutno tretje mesto.

 

J. Williams, Hymn to the fallen

R. W. Smith, Encanto

H. van Lijnschooten, Rhapsody from the Low Countries

PIHALNI ORKESTER GŠ LJUBLJANA MOSTE-POLJE

Dirigent: Mladen Jakšič

 Zgodba o orkestru predstavlja eno izmed najlepših zgodb GŠ Ljubljana Moste-Polje, saj želje in veselja do igranja nikoli ne zmanjka. V orkestru je zbran »najžlahtnejši cvet solistov«. Vaje, priprave ter koncerti so vsako leto vse pogostejši in nič jim ne more nadomestiti zadovoljstva, ko po koncertu zagledajo nasmejane in zadovoljne obraze občinstva. Orkester, ki se še razvija, igra široko paleto skladb domačih in tujih skladateljev. V perfektnem dialogu dirigenta in mladih glasbenikov se prepletajo včasih lirične in romantične, včasih pa zelo temperamentne ter žive melodije in harmonije, ki pritegnejo pozornost vsakega poslušalca.

 

T. Kenny, Bee cee bee gee (Shopping)

R. W. Smith, Encanto

H. Mancini, The Pink Panther

Kategorija C

 

MLADINSKI PIHALNI ORKESTER GŠ CELJE

Dirigent: Bernard Belina

 Mladinski pihalni orkester GŠ Celje je bil ustanovljen leta 1985. Orkester je kmalu prerasel v sodoben orkestralni sestav, ki šteje okoli 60 članov, sedanjih in nekdanjih dijakov GŠ Celje ter mlajših učiteljev. V šolskem letu 2008/09 je vodenje prevzel Bernard Belina. V svoje koncertne programe orkester vključuje tako skladbe skladateljev klasične glasbe kot tudi zabavno glasbo, zadnja leta pa se veliko ukvarja tudi s filmsko glasbo. Orkester je pomemben sooblikovalec koncertne dejavnosti v Celju in v širši regiji. Uspešno sodeluje na državnih tekmovanjih tovrstnih sestavov, kjer je prejel že več zlatih listin in si s tem pridobil pravico tekmovanja v umetniški skupini pihalnih orkestrov Slovenije, kjer je ravno tako prejemal zlate plakete. V letu 2010 je sodeloval na Mednarodnem tekmovanju pihalnih godb v Velenju, kjer je prejel zlato priznanje. Orkester sodeluje s priznanimi solisti, kot so Jure Hladnik, Matej Grahek, Boštjan Lipovšek in drugi. Posnel je že 2 zgoščenki.

 

D. Šostakovič/J. de Meij (arr.), Marsch iz Jazz suite

J. Barnes, Alvamar overture

N. Bečan, Potovanje v središče zemlje

DRUŠTVO »BRKINSKA GODBA 2000«

Dirigent: Tomaž Škamperle

 Mladinska godba iz občine Hrpelje – Kozina je bila ustanovljena kot društvo leta 2000. Godbo sestavlja približno 40 mladostnikov, vodi jih dirigent Tomaš Škamperle. Kot pihalni orkester Brkinska godba 2000 se redno udeležujejo tako državnih kot mednarodnih tekmovanj in se z njih vračajo s številnimi nagradami. Lani so obeležili deseto obletnico delovanja in ponosni so, da so na tekmovanju Zveze slovenskih godb napredovali v 3. težavnostno stopnjo. Preizkušajo se tudi na mednarodnih tekmovanjih; leta 2005 so v Schladmingu (Avstrija) dobili srebrno priznanje; leta 2007 v Sinnaiu na Sardiniji (Italija) srebrno priznanje in leta 2009 v Riva del Garda (Italija) na Flicorno d'oro zasedli 3. mesto v III. kategoriji. Poleg tega redno sodelujejo na krajevnih svečanostih in na tradicionalnih praznovanjih.

 

S. Melillo, Three musical haiku (Never Forgotten)

J. Barnes, Alvamar overture

T. Doss, Green hills fantasy

 

Daniel Leskovic