Članek

Dejavnosti godbeništva

Glasbeni uvod v XI. Festival za tretje življenjsko obdobje
Objavljeno Mar 31, 2011

Zvoki slovenskih godb vedno vnesejo dodaten slovesen utrip  v vsakoletni  Festival za tretje življenjsko obdobje. Glasbeni uvod v letošnji 11. festival bodo prispevali (tako kot lani in predlanskim) starejši glasbeniki na 5. Festivalu veteranskih godb, 17. septembra v Ljutomeru. Festival poteka kot njegov sestavni del vsakič v drugem kraju, tokrat pod sloganom Za strpno in socialno sožitje vseh generacij. Na koncertu ne bo vstopnine; vsak veteranski orkester bo imel krajši koncertni nastop, nato pa bodo skupaj  zaigrali tri skladbe.

Srečanja (festivali) veteranskih godb se odvijajo že peto leto. Letos bodo sodelovale vse slovenske veteranske godbe: Godba SAŠA iz Velenja, Ljutomerska godba veteranov, Godba veteranov Štajerske, Mengeška godba veteranov in Godba ljubljanskih veteranov. Po »mladosti« članov je najstarejša Godba ljubljanskih veteranov, pogoj za vključitev v veteransko godbo so abrahamova leta. Za svojo temeljno nalogo so si zadali tudi ohranjanje slovenskega glasbenega izročila, ki je nadvse bogato, vendar očitno nemalo gradiva ostaja prepuščenega pozabi. Vse manj je starih prazničnih budnic, ki so vabile ljudi na slavja, vse manj nedeljskih promenadnih koncertov … Časi se pač spreminjajo. Veteranske godbe se tega še kako zavedajo, vendar želijo ohraniti vsaj najboljše in prispevati svoj delež v dokaz, da lahko tudi klasična godba stopa vštric z drugimi glasbenimi zvrstmi. Nemalo mlajših poslušalcev, ki prihajajo na njihove koncerte, jih še posebej spodbuja v njihovem poslanstvu.

Bistveni namen veteranskih godb in njihovih srečevanj na festivalih je povezovanje starejših godbenic in godbenikov različnih godb na posameznem območju. Pri tem ne gre za konkurenco godbam, ampak za svojevrstno nadgradnjo godbeništva, predvsem z druženjem in muziciranjem. Pomemben vzvod za ta druženja sta tudi prijateljstvo in sodelovanje, ki se s pomočjo veteranov med godbami še bolj krepita in poglabljata. Letos bomo v Ljutomeru doživeli že peto srečanje veteranskih godb. Veseli bomo, če bo seniorsko gibanje v godbeništvu seglo tudi v druge dele Slovenije.

V veteranskih godbah smo se zbrali »z glasbo večno mladi«, ki smo pri petdeset (ali sedemdeset) plus še vedno zaljubljeni v glasbo in v vsem tem še vedno uživamo. Prepričani smo, da nas prav glasba ohranja mladostne in še kar pri zdravju in da zato ni časa za seniorsko zagrenjenost.

 

Milan Pavliha,

predsednik KD Godba ljubljanskih veteranov

#kultura #Zabava #zsg #zvezaslovenskihgodb #ljubljana #Ajdovščina #ankaran #apače #beltinci #Benedikt #BistricaObSotli #Bled #Bloke #Bohinj #Borovnica #Bovec #Braslovče #Brda #Brezovica #Brežice #Cankova #Celje #CerkljeNaGorenjskem #cerknica #Cerkno #Cerkvenjak #Cirkulane #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #Destrnik #divača #Dobje #Dobrepolje #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #DolpriLjubljani #DolenjskeToplice #Domžale #Dornava #Dravograd #Duplek #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorje #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiPetrovci #Grosuplje #Grad #Hajdina #Hodoš #Horjul #HočeSlivnica #Hrastnik #HrpeljeKozina #Idrija #Ig #IlirskaBistrica #IvančnaGorica #izola #jesenice #Jezersko #Juršinci #Kamnik #KanalObSoči #Kidričevo #Kobarid #Kobilje #Komen #komenda #Koper #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kozje #Kočevje #Kranj #KranjskaGora #Križevci #Krško #Kungota #Kuzma #Laško #lenart #lendava #Litija #Ljubno #Ljutomer #LogDragomer #Logatec #LovrencNaPohorju #LoškaDolina #LoškiPotok #Lukovica #Luče #Majšperk #Makole #Maribor #Markovci #Medvode #mengeš #Metlika #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju