Članek

Napovednik dogodkov

Godbeni večer z ansamblom Štajerskih 7
Objavljeno Apr 03, 2011

V nedeljo, 3. aprila, ob 18. uri, bo v Športno-kulturnem centru v Zgoniku pri Trstu Godbeni večer z ansamblom Štajerskih 7 v organizaciji Godbenega društva Prosek in pod pokroviteljstvom Občine Zgonik in Zveze slovenskih kulturnih društev v Italiji.

Dogodek je za naš prostor dokaj inovativen, saj bo predstavil prepletanje izvedb treh sodelujočih skupin, ki izhajajo iz godbeniškega in zabavnega glasbenega področja in so se ob tej enkratni priložnosti odločile za skupni koncertni projekt. Godbeno društvo Prosek, Društvo godbenikov Zreče in priznani ansambel Štajerskih 7 bodo sooblikovali raznolik program z najrazličnejšimi ritmi, domačimi in svetovnimi, klasičnimi in modernimi, rdeča nit večera pa bo slovenska popevka. 

Proseško godbeno društvo, ki se ponaša z več kot stoletno tradicijo in potrjuje kakovost delovanja s številnimi uspehi, si je koncert zamislilo na osnovi večletnega sodelovanja z godbenim društvom Zreče, katerega dirigent je tudi član ansambla Štajerskih 7. Do skupnega načrtovanja je zato prišlo spontano, da bi tudi tržaški publiki predstavili dve kakovostni slovenski skupini na izjemnem koncertu, ki bo združil dva od širše priljubljenih glasbenih žanrov.

 Društvo godbenikov Zreče ima v repertoarju veliko različnih zvrsti glasbe, od koračnic do priredb znanih slovenskih zimzelenih melodij in svetovnih uspešnic, s katerimi je gostovalo tudi v nekaterih televizijskih oddajah. Ansambel Štajerskih 7 pa ne potrebuje posebnih predstavitev, saj je eden najuspešnejših v slovenskem glasbenem prostoru v zadnjem desetletju. 

Na nedeljskem koncertu v zgoniškem športnem centru se bodo nastopi posameznih sestavov menjavali s skupnimi: tako bosta obe godbi zaigrali skupaj nekaj Avsenikovih viž, člani ansambla Štajerskih 7 bodo zapeli ob spremljavi obeh godb, veliki finale večera pa bo skupno igranje vseh nastopajočih. Iz tega izvira tudi moto večera, ki se glasi Ko se godba in ansambel prepletata v glasbi ... Predprodaja vstopnic poteka v cvetličarni Nadja na Proseku in v trgovini barv Furlan&Milič na Opčinah, na dan koncerta pa bodo vstopnice na voljo pred vhodom v dvorano eno uro pred pričetkom.

Predstavitev nastopajočih skupin

Godbeno društvo Prosek se lahko pohvali z bogatim in vsestranskim delovanjem. Dosega velike uspehe tako na številnih koncertih kot tudi na raznih deželnih in državnih tekmovanjih. Poleg nastopanja v Sloveniji in Italiji sodeluje godba tudi na raznih mednarodnih glasbenih srečanjih in je  že gostovala v Pragi, na Dunaju, v Salzburgu in Zagrebu.

Godbeno društvo Prosek, izraz slovenske manjšine v Italiji, sooblikuje kulturno življenje vasi in območja, na katerem deluje: sodeluje z ostalimi vaškimi društvi, prisotno je na vseh pomembnejših prireditvah, organizira glasbene večere Zaigrajmo skupaj na Proseku, izdalo je že dve knjigi o svoji zgodovini ter dve zgoščenki,  “Melodije” in “Na odru”.

Godbo vodi prof. Ivo Bašič.

 

Društvo godbenikov Zreče je bilo ustanovljeno v začetku leta 2004 in ga od začetka strokovno vodi in opravlja vlogo dirigenta prof. Avgust Skaza.

Društvo ima v repertoarju veliko različnih zvrsti glasbe, od koračnic do priredb znanih slovenskih zimzelenih melodij, svetovnih uspešnic ter klasično glasbo. V začetku leta 2009 je izdalo zgoščenko z zimzelenimi slovenskimi melodijami. Društvo je gostovalo tudi v nekaterih TV oddajah, omenimo naj povabilo TV Slovenija na festival Slovenska polka in valček 2010.

V teh letih je navezalo tesne stike s podobnimi društvi v bližnji in daljnji okolici pa tudi v tujini. Izpostaviti gre gostovanje v Angliji, kjer je nastopalo v pobratenem mestu Sedbergh in v Londonu. Društvo je glavni organizator velike tridnevne prireditve Ropotanje v starih Zrečah.

 

Ansambel Štajerskih 7 je eden najuspešnejših ansamblov v slovenskem glasbenem prostoru v zadnjem desetletju. Od leta 1985, ko je bil ansambel ustanovljen, do danes osvojil številne nagrade občinstva in strokovnih žirij na Ptujskem festivalu in števerjanskem festivalu slovenske narodnozabavne glasbe, Zlati klopotec na popevki Vesela jesen v Mariboru, bil zmagovalec leta na Lojtrci domačih in zmagovalec prvih dveh festivalov “Slovenski valček in polka”. Zadnji veliki uspeh predstavlja zmaga na enem najpomembnejših festivalov slovenske zabavne glasbe »Narečna popevka« 2001.

Ansambel (oz. njegove produkcije in člani) je bil v tekmovanju za nagrado Zlati petelin, ki predstavlja najvišje glasbeno priznanje v Sloveniji, v letih 1997 in 1998 nagrajen s sedmimi Zlatimi petelini v različnih kategorijah narodnozabavne glasbe.

V dvajsetih letih delovanja je sodeloval na številnih televizijskih in radijskih oddajah TV Slovenija ter avstrijske in nemške TV ter imel preko 1000 nastopov doma in po svetu (Avstrija, Italija, Nemčija, Švica, Češka, Kanada, ZDA, Avstralija in Japonska).

Ansambel je izdal 10 avdiokaset, 4 videokasete in 6 zgoščenk za slovensko tržišče in po 3 avdiokasete in zgoščenke ter 1 videokaseto za nemško govorno področje. Avtorji večine skladb so člani ansambla, prav tako pa sami skrbijo za producentsko delo.

V jubilejnem 15. letu je ansambel med drugim sodeloval v projektu "Slovenija v Sydneyu" in tako predstavljal slovensko glasbo v okviru turistične in gospodarske promocije Slovenije v času OI v Sydneyu, v mesecu oktobru pa je gostoval na "Slovenskem festivalu" na Japonskem.

Glavna značilnost ansambla je univerzalnost v izboru in izvajanju glasbenega programa in poudarek na večglasnem petju. Tako lahko na njihovih nastopih slišimo kvalitetno živo izvedbo zelo raznovrstnih glasbenih zvrsti (od slovenske narodnozabavne in narodne glasbe do latinskoameriške in napolitanske, črnske duhovne in raznovrstne plesne in popularne glasbe).

Martin Rustja,

predsednik godbenega društva Prosek

#kultura #Zabava #zsg #zvezaslovenskihgodb #ljubljana #Ajdovščina #ankaran #apače #beltinci #Benedikt #BistricaObSotli #Bled #Bloke #Bohinj #Borovnica #Bovec #Braslovče #Brda #Brezovica #Brežice #Cankova #Celje #CerkljeNaGorenjskem #cerknica #Cerkno #Cerkvenjak #Cirkulane #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #Destrnik #divača #Dobje #Dobrepolje #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #DolpriLjubljani #DolenjskeToplice #Domžale #Dornava #Dravograd #Duplek #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorje #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiPetrovci #Grosuplje #Grad #Hajdina #Hodoš #Horjul #HočeSlivnica #Hrastnik #HrpeljeKozina #Idrija #Ig #IlirskaBistrica #IvančnaGorica #izola #jesenice #Jezersko #Juršinci #Kamnik #KanalObSoči #Kidričevo #Kobarid #Kobilje #Komen #komenda #Koper #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kozje #Kočevje #Kranj #KranjskaGora #Križevci #Krško #Kungota #Kuzma #Laško #lenart #lendava #Litija #Ljubno #Ljutomer #LogDragomer #Logatec #LovrencNaPohorju #LoškaDolina #LoškiPotok #Lukovica #Luče #Majšperk #Makole #Maribor #Markovci #Medvode #mengeš #Metlika #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju