Članek

PIHALNI ORKESTER MAREZIGE

Sezona 2023
Objavljeno Jul 20, 2023

Uf, kakšna sezona je za nami! Polna sprememb, dobrodelnih akcij, ustvarjanja glasbe in koncertov. Bila je izredno pestra in pomembna. Vanjo smo vstopili brez rednega dirigenta, ampak smo jo kljub temu izpeljali brez večjih težav.


Prvi projekt Ujemi svoje sanje je bil prirejen v spomin Danilu Kocjančiču. V sodelovanju s Pihalnim orkestrom Izola, Lions klubom Izola in Palčico Pomagalčico smo na 10. obletnico njegove smrti priredili dobrodelni koncert v telovadnici Osnovne šole Vojke Šmuc Izola. Mirko Orlač je napisal kar 15 priredb najbolj znanih Danilovih uspešnic. Na odru sta se združila oba orkestra in Danilovi prijatelji – Mef, Tinkara Kovač, Tulio Furlanič, Lara Baruca, Slavko Ivančič in Matjaž Jelen ter skupaj ustvarili pravljično vzdušje. Reprizo koncerta smo pripravili v juniju. Takrat so poleg Marežganskega in Izolskega orkestra nastopili še otroški pevski zbor učencev koprske in izolske osnovne šole, Mef, Lea Sirk, člani slavnega benda Prizma, Oktet Aljaž, Žiga Rustja, Lana Hrvatin in Boštjan Velkavrh. Kot že omenjeno, je bil projekt Ujemi svoje sanje dobrodelne narave in skupaj smo zbrali več kot 10.000 evrov za otroke iz socialno šibkejših družin.


Kot vsako leto do sedaj se je skupina godbenikov iz našega orkestra našemila in polepšala obdobje pusta s tradicionalnim igranjem po vaseh v okolici Marezig. Letos so se našemili v Arabce in obiskali več kot 100 hiš.
25. marec, materinski dan, dan za naše mame. Pihalni orkester Marezige jim v zahvalo vsako leto že zadnjih 30 let priredi koncert. Tokrat v sodelovanju z najmlajšimi, otroci Osnovne šole Ivana Babiča-Jagra Marezige, učenci Glasbene šole Koper in plesne šole Elite. Dogodek se je odvijal v dvorani KS Marezige in sicer 30.3.2023.


Po enem letu iskanja in kar nekaj menjavah smo v Pihalnem orkestru Marezige končno dobili novega dirigenta. Naš novi umetniški mojster je postal Andraž Cencič – pozavnist, učitelj trobil na Glasbeni šoli Koper in dirigent Pihalnega orkestra Glasbene šole Koper. Letošnji koncert ob materinskem dnevu je bil njegov prvi in odrezal se je z odliko, kot lahko rečemo tudi za preostanek sezone. Skupaj smo prebrodili več kot 60 vaj, tekmovanje in 15 nastopov in za člane našega orkestra je Andraž postal nepogrešljiv.


Člani POM zelo radi sodelujemo na vseh krajevnih praznikih, tako smo bili tudi letos del praznovanja Velike noči. Igrali smo v cerkveni Velikonočni procesiji in popestrili dogajanje po končani Sveti maši. Sodelovali smo tudi na Prazniku Refoška v maju in Srečanju pihalnih orkestrov v spomin pokojnemu Niku Peršiču, ki je bil nekaj časa tudi dirigent našega orkestra.

Ponosni smo, da vsako leto v lastni režiji organiziramo kar pet dogodkov in v spomladansko sezono sodijo štirje. Koncertu ob materinskem dnevu je sledil Spomladanski koncert pihalnih orkestrov, ki smo ga priredili v Avditoriju Portorož v sodelovanju s Pihalnim orkestrom Koper, v goste smo letos povabili še izolski orkester. Nato smo priredili Mednarodna srečanja pihalnih orkestrov v Marezigah, kjer vsako leto sodelujejo tudi orkestri iz mejnih držav. Letos smo gostili orkestre iz Proseka, Lovrana, Novega mesta in Svetega Antona. Poslušalci so si lahko ogledali parado orkestrov s mažoretkami iz Kopra in Povirja, nato pa prisluhnili še vsem orkestrom posebej, ko so se predstavili s koncertnim programom.


Zelo smo ponosni, da smo letos poleg tradicionalnih dogodkov pripravili še slavnostni koncert v spomin na prvi protifašistični upor, do katerega je prišlo 15. maja 1921. Res, da se je zgodil 102 leti nazaj, a so v njem sodelovali naši nonoti, sovaščani in spomin nanj je še vedno živ. Člani POM cenimo kulturo svojega kraja in želimo, da se ta prenaša iz roda v rod, zato so taki koncerti še toliko bolj pomembni. Na koncertu smo položili venec padlim borcem in k sodelovanju povabili Mešani pevski zbor Obalca ter slavnostnega govorca in krajana Zdenka Ferletiča.


Imeli smo še kar nekaj manjših nastopov, kot na primer Solinarski praznik v Piranu, kresovanje v Kopru, igrali na Komunaliadi v Kopru, katero je obiskalo več kot 3000 ljudi in v Marezigah skupaj z OŠ Marezige pričakali »Deželaka junaka«, zaigrali smo in tudi finančno podprli otroke iz socialno ogroženih družin, kateri si prav tako zaslužijo počitnice na morju.


Naš največji izziv, veselje in ponos je bila udeležba na 41. tekmovanju slovenskih godb 28. 5. 2023 v Krškem. Kot ta pravi trmasti Marežgani smo se na tekmovanje prijavili še brez dirigenta s prepričanjem, da ga bomo našli in da tak izziv zmoremo. Konec januarja 2023 smo dobili novega dirigenta, v treh mesecih pripravili dve obvezni skladbi tekmovanja ter izbirno skladbo po naši izbiri, na oder stopili z nasmehom na obrazu in se pokazali v svoji najboljši luči. Prejeli smo 89,07% točk in ZLATO PLAKETO! Še enkrat smo dokazali, da znamo stopiti skupaj, garati in ustvariti glasbeno harmonijo. Vsak izmed nas je na dosežek izredno ponosen.
Res pestra sezona, končno smo prišli na konec. Zaključili smo jo s tradicionalnim dogodkom Vaje pod zvezdami, kjer smo z odigranimi skladbami povzeli celotno sezono. V goste smo povabili pevko Loro Pavletič, katera je s štirimi odpetimi skladbami dodatno popestrila večer.

Sedaj pa na zaslužene počitnice!

Za Pihalni orkester Marezige napisala podpredsednica Alenka Gregorič, fotografije arhiv POM

#Ajdovščina #ankaran #apače #beltinci #Benedikt #BistricaObSotli #Bled #Bloke #Bohinj #Borovnica #Bovec #Braslovče #Brda #Brežice #Brezovica #Cankova #Celje #CerkljeNaGorenjskem #cerknica #Cerkno #Cerkvenjak #Cirkulane #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #Destrnik #divača #Dobje #Dobrepolje #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #DolenjskeToplice #DolpriLjubljani #Domžale #Dornava #Dravograd #Duplek #godba #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorje #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiPetrovci #Grad #Grosuplje #Hajdina #HočeSlivnica #Hodoš #Horjul #Hrastnik #HrpeljeKozina #Idrija #Ig #IlirskaBistrica #IvančnaGorica #izola #jesenice #Jezersko #Juršinci #Kamnik #KanalObSoči #Kidričevo #Kobarid #Kobilje #Kočevje #Komen #komenda #Koper #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kozje #Kranj #KranjskaGora #Križevci #Krško #kultura #Kungota #Kuzma #Laško #lenart #lendava #Litija #ljubljana #Ljubno #Ljutomer #Logatec #LogDragomer #LoškaDolina #LoškiPotok #LovrencNaPohorju #Luče #Lukovica #Majšperk #Makole #marezige #Maribor #Markovci #Medvode #mengeš #Metlika #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju #orkester #PihalniorkesterMarezige #Zabava #zsg #zvezaslovenskihgodb #delovanjegodb

Na koncert smo povabili Mešani pevski zbor Obalc in slavnostnega govornika, domačina Zdenka Ferletiča, kjer smo položili venec za padle borce. geometry dash