Članek
Musica Creativa: Povezovanje Talentov in Glasbena Čarobnost

Izola, 18.-26. avgust 2023

Objavljeno Sep 07, 2023

Leto 1972 je zaznamovalo začetek neverjetne glasbene poti, ki se je razvila v edinstven glasbeni dogodek Musica Creativa. V okviru Zveze kulturnih organizacij je bilo takrat ustanovljeno Združenje pihalnih orkestrov Slovenije. To združenje je začelo izvajati seminarje za dirigente in regijska tekmovanja. Leto 1979 je nato prineslo prvi tabor pihalnih orkestrov, ki se je odvijal v Ljutomeru. Ta tabor je bil zasnovan z namenom dopolnilnega izobraževanja godbenikov in dirigentov.


Do leta 2003 je tabor prinašal izobraževanje godbenic in godbenikov ter dirigentov vseh starosti. Udeleženci so imeli možnost izboljšati svoje glasbene veščine, spoznavati inštrumente ter se poglobiti v svetovno godbeno literaturo. Vendar pa se je v letih, ki so sledila, kvaliteta mladih glasbenikov strmo dvignila.


Leta 2003 pa je prišlo do preobrazbe tabora, ki se je od takrat osredotočal na izobraževanje mladih godbenic in godbenikov. Tako se je začela zgodba, ki jo danes poznamo pod imenom Musica Creativa.

Tabor je postal priložnost za dopolnilno izobraževanje v orkestrski igri, pod umetniškim vodstvom izkušenih dirigentov in s pedagoško zasnovanim programom. Z zgornjo starostno mejo za udeležence do 25 let je postal prostor za mlade, ki so že izkazali izjemno glasbeno nadarjenost.

V letu 2010 se je tabor uradno preimenoval v Musico Creativo. Od takrat vsako leto v mesecu avgustu združi mlade godbenike iz slovenskih godb. Organizatorji pripravijo dva orkestra: Pihalni orkester Musica Creativa, kjer sodelujejo nadarjeni mladi glasbeniki v starosti do 13. leta, ter slovenski mladinski pihalni orkester, ki združuje mladino do 25. leta.


Vsako leto v enem tednu vaj in muziciranja na Musica Creativa, pod vodstvom visoko usposobljenih akademskih glasbenikov, se mladi glasbeniki dodatno izobražujejo v orkestrski igri in razvijajo svoj glasbeni potencial. Številni med njimi se po večletnem sodelovanju na Musica Creativa odločijo tudi za pot profesionalnega glasbenika ter se vpišejo na Konservatorij za glasbo.


Letošnji poletni festival mladinske godbene kulture, Musica Creativa 2023, ni bil izjema. Vseh več kot 150 mladih godbenic in godbenikov se je podalo na nepozabno glasbeno potovanje, kjer so se intenzivno posvečali glasbenim vajam in pripravam na končno izvedbo. V vročih dneh, kjer se je temperatura živega srebra dvigovala do 38 stopinj, so pilili svoje znanje inštrumenta, sodelovali v komorni in orkestrski igri, ter osebnostno rasli.


Vendar pa Musica Creativa ni več le samo poletni tabor, povezan z glasbo in trdimi vajami, saj se je razvil v poletni festival godbene kulture. Prav tako je omogočil trenutke sprostitve in zabave, kjer so se mladi godbeniki povezali in razvijali svoje talente onkraj glasbe. Kljub naporom in zahtevnemu delu je bil to teden, poln smeha in spontanih glasbenih nastopov, kjer sta se spajala glasba in prijateljstva.


Musica Creativa tako ni le glasbeni projekt. Je priložnost za osebno in profesionalno rast mladih glasbenikov. Je kraj, kjer se rojevajo prijateljstva in kjer glasba postane več kot le zvok. Je neprecenljiva izkušnja, ki bo za vedno ostala v srcih in spominih vseh, ki so se je udeležili.


Kaj vse Musica creativa prinaša:


Razvoj Glasbenih Veščin: Poletni glasbeni teden, kot je Musica Creativa, omogočajo mladim glasbenikom intenzivno vadbo in izobraževanje v orkestrski igri. To jim pomaga izboljšati svoje glasbene veščine, tehnično znanje in interpretativne sposobnosti.

Kreativno Izražanje: Glasbeno izobraževanje spodbuja kreativno izražanje. Mladi glasbeniki se učijo obvladovati svoje inštrumente in izražati svoja čustva skozi glasbo, kar je pomembna oblika umetniškega izražanja.

Timsko Delo: Sodelovanje v orkestru na poletnem glasbenem festivalu poudarja pomen timskega dela. V času, kjer se včasih preveč spodbuja individualizem in egoizem, se mladi naučijo poslušati druge in se prilagajati, da ustvarijo harmonično glasbeno izvedbo. To je dragocena veščina, ki jo nosijo v sebi vse življenje.

Samodisciplina in Vztrajnost: Redne vaje in napor, ki sta potrebna za dosego visokega glasbenega standarda, spodbujata samodisciplino in vztrajnost. Mladi se naučijo, kako doseči cilje s trdim delom in predanostjo.

Razvijanje Samozavesti: Uspehi na poletnem glasbenem tednu in javne izvedbe glasbe povečajo samozavest mladih glasbenikov. To jim daje občutek dosežka, ki ga lahko prenesejo na druge vidike svojega življenja.

Medkulturno Razumevanje: Poletni glasbeni teden, kot je Musica Creativa, prinašajo skupaj mlade glasbenike iz različnih kultur in ozadij. To spodbuja medkulturno razumevanje, sprejemanje raznolikosti in spodbuja globalno perspektivo.

Povezovanje in Prijateljstvo: Mnogi mladi glasbeniki oblikujejo prijateljstva zunaj svojega okolja ter jim razširjajo obzorja. Stkejo se medsebojne vezi, ki trajajo vse življenje, ter se povežejo z ljudmi, s katerimi delijo isto strast do glasbe.

Izboljšanje Koncentracije in učnih Sposobnosti: Vse sodobne raziskave kažejo, da glasbeno izobraževanje lahko izboljša koncentracijo, spomin in učne sposobnosti pri mladih. To lahko koristi njihovemu akademskemu uspehu in kognitivnemu razvoju.

Osebna Rast: Glasbeno izobraževanje na poletnem glasbenem tednu spodbuja osebno rast mladostnikov. Med udeležbo se naučijo samodiscipline, spoštovanja pravil in delovanje v večji heterogeni skupini. Naučijo se tudi obvladovati stres, soočati se z dodatnimi izzivi in razvijati samozavest.

Prenašanje Vrednot: Glasbeni festivali pogosto poudarjajo vrednote, kot so trud, predanost, vztrajnost in umetniška integriteta. Te vrednote lahko prenesejo na druge aspekte svojega življenja.



Glasbeno izobraževanje na poletnem glasbenem festivalu ima tako številne pozitivne učinke na mlade, ki presegajo le glasbeno področje in obogatijo njihovo celotno življenje. V letošnji izvedbi smo preko mednarodnega sodelovanja vse naloge poletnega festivala še nadgradili. V pripravah na obeleženje Evropske prestolnice kulture 2025 smo se povezali s sosednjo Zvezo pihalnih orkestrov, Anbimo FVG. Povezovanje je prineslo skupno sodelovanje v enem pihalnem orkestru, z enotno ustvarjalnostjo ter skupni koncert.


Koncerti Musice creative v letu 2023:

četrtek, 24. avgust 2023,
Paviljon v parku Pietro Coppo, Izola, ob 20.30
Koncert komornih skupin Musice creative
https://fb.me/e/1cCrpz0el

petek, 25. avgust 2023,
Ploščad pred Srednjo šolo Izola, Izola, ob 20.00
Koncert pihalnih orkestrov Musice creative
https://fb.me/e/33WiRUTO6

sobota, 26. avgust 2023,
Avditorij Portorož ob 19.00
Zaključni koncert pihalnih orkestrov Musice creative in Pihalnih orkestrov ANBIMA Furlanija-julijska krajina
https://fb.me/e/1s6rxMSUs



Koncertni program 2023:

Musica creativa 2023 in Campus Musica Insieme 2023
Zaključni koncert festivala mladinske kulture

Avditorij Portorož, sobota, 26.8.2023

Pihalni orkester Musica creativa in Pihalni orkester ANBIMA FVG 1
dirigenta: Miran Šumečnik in Marco Somadossi

Randall Standridge (1976): TIME TRAVELERS FIRST MISSION
Tilen Slakan (1993): PLAY4FUN (noviteta)
Marco Somadossi (1968): KLEZMER JUNIOR
Vinko Štrucl (1933): PO JEZERU

Slovenski mladinski pihalni orkester
dirigent: Gregor Kovačič

Bob Margolis (1949): TERPSICHORE (after M. Praetorius)
Bransle Gay – Bransle double de Poictu
Gavotte – La Bouree
La Robine – Spagnoletta – Ballet des Amazones - Volte
Miha Ferk (1985): JEKLARSKA RAPSODIJA
Jose Alberto Pina (1984): THE GHOST SHIP

Pihalni orkester ANBIMA FVG 2
Dirigent: Marco Somadossi

Thomas Bergesen (1980), arr. Alberto Zenarolla (1986): UNITED WE STAND, DIVIDED WE FALL
(noviteta)
Steven Reineke (1970): THE WITCH AND THE SAINT
Eric Whitacre (1970): SLEEP
Joey Tempest (1963), arr. Shhhs!: THE FINAL COUNTDOWN

Pihalna orkestra ANBIMA FVG skupaj
dirigent: Marco Somadossi

Alex Shapiro (1962): LIGHT OUT
Michael Sweeney (1952): QUAD CITY STOMP
Brian Balmages (1975): RAIN
John Powel (1963), arr. Sean O ’ Loughlin (1972): MUSIC FROM HOW TO TRAIN YOUR DRAGON
Gustav Mahler (1860), arr. Richard Saucedo (1957): FINALE SYMPHONY no.3

Slovenski mladinski pihalni orkester in Pihalna orkestra ANBIMA FVG skupaj
dirigenta: Gregor Kovačič in Marco Somadossi

Antonio Vivaldi (1678), arr. Marco Somadossi (1968): SALVE INVICTA JUDITHA FORMOSA (noviteta/ novità)
Marco Somadossi (1968): PARITER
Bojan Adamič (1912), besedilo Fran Milčinski Ježek (1867): TRA-TA-TA



In tako se Musica Creativa nadaljuje, ustvarjajo se nove glasbene generacije in nadaljuje se bogata glasbena tradicija. Hvaležni smo organizatorjem in mentorjem, ki omogočajo to izjemno glasbeno potovanje za naše mlade godbenike. Musica Creativa je torej priložnost za razcvet talenta, glasbeno izpopolnjevanje in nepozabno glasbeno doživetje.

tekst: Daniel Leskovic
foto: Alen Vouk

#Ajdovščina #ankaran #apače #avditorijportorož #beltinci #Benedikt #BistricaObSotli #Bled #Bloke #Bohinj #Borovnica #Bovec #Braslovče #Brda #Brežice #Brezovica #Cankova #Celje #CerkljeNaGorenjskem #cerknica #Cerkno #Cerkvenjak #Cirkulane #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #Destrnik #divača #Dobje #Dobrepolje #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #DolenjskeToplice #DolpriLjubljani #Domžale #Dornava #Dravograd #Duplek #godbeništvo #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorje #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiPetrovci #Grad #Grosuplje #Hajdina #HočeSlivnica #Hodoš #Horjul #Hrastnik #HrpeljeKozina #Idrija #Ig #IlirskaBistrica #IvančnaGorica #izola #jesenice #Jezersko #Juršinci #Kamnik #KanalObSoči #Kidričevo #Kobarid #Kobilje #Kočevje #Komen #komenda #Koncert #Koper #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kozje #Kranj #KranjskaGora #Križevci #Krško #kultura #Kungota #Kuzma #Laško #lenart #lendava #Litija #ljubljana #Ljubno #Ljutomer #Logatec #LogDragomer #LoškaDolina #LoškiPotok #LovrencNaPohorju #Luče #Lukovica #Majšperk #Makole #Maribor #Markovci #Medvode #mengeš #Metlika #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju #mladina #musicacreativa #musicacreativasi #orkester #pihalniorkester #portorož #Slovenija #slovenskegodbe #Zabava #zsg #zvezaslovenskihgodb #ZvezaSlovenskihGodb #porocila