Članek
PREHOJENIH 120 LET KMEČKE GODBE PERNICE
Objavljeno Oct 06, 2023

Pisalo se je leto 1903, ko je osem godbenikov zaigralo na poroki premožnega kmeta na Pernicah. Po nekaterih fotografijah sodeč in po pripovedovanju naših staršev in starih staršev se je na Pernicah muziciralo že veliko prej. Takrat so večinoma igrali na porokah, zabavah in cerkvenih prireditvah.


Tudi med obema vojnama so Perničani kar veliko igrali, medtem ko so druge godbe v okoliških krajih v tem obdobju utihnile. Kar nekaj godbenikov iz Sv. Primoža, Jerneja in Treh Kraljev se je takrat pridružilo godbi s Pernic. Po drugi svetovni vojni se je režim v državi spremenil. Tako so bili godbeniki leta 1948 za igranje na lepi nedelji hudo denarno kaznovani, igranje na Pernicah pa je posledično skoraj utihnilo. Lahko bi rekli, da je zavladal kulturni molk. Igralo se je še vedno, a ne tako pogosto, predvsem pa manj organizirano.


Pomemben mejnik za godbo je bilo leto 1974. Takrat je Simon Štruc, ki je bil znan kot dober poznavalec perniških dogodkov, razmer in zgodovine, dal pobudo in zopet zbral Perničane v skupino in organiziral vaje. Simon je pri tem stopil še korak dlje, ko je želel godbenike in godbenice obleči v uniforme. Uniforme, ki bi bile primerne kmečki godbi. Leta 1975 je godba dobila svoje prve uniforme, hkrati pa so jo poimenovali Kmečka godba Pernice. Ime, ki ga ponosno nosimo še danes. Godbo je takrat prevzel Adi Smolar st., izkušen trobentar, član prvotne zasedbe ansambla Fantje treh dolin. Član pa je bil tudi njegov sin, kantavtor Adi Smolar ml. Kot je o tistih časih povedal slednji, so morali instrumente prvo uglasiti in začeti na novo vaditi po notah.


Na željo Adija Smolarja je leta 1987 dirigentsko palico godbe prevzel Sandi Pungartnik. Mlad fant, star komaj 22 let, se je spoprijel z zahtevno nalogo, ki jo z odliko, s strokovnostjo in z veseljem opravlja še danes. Ker je hitro ugotovil, da za napredek godbe potrebuje večje število godbenikov, je kar sam začel poučevati določene instrumente. Še danes v godbi igra kar nekaj godbenikov in godbenic, ki so produkt njegove šole. Sandi je vselej stremel k višjim ciljem. Na repertoar so prihajale vse zahtevnejše skladbe, potrebnih je bilo vse več vaj, s tem pa je seveda kvaliteta igranja rasla. Večalo se je število nastopov na prireditvah, samostojnih koncertov, tudi udeležb na raznih tekmovanjih, kjer smo dosegali zavidljive rezultate. Pod vodstvom Sandija Pungartnika se je članstvo povečalo z 18 na 47 članov, kolikor jih godba šteje danes. K temu je veliko pripomogla tudi glasbena šola Melodija Muta, iz katere črpamo mlad kader.


Med najpomembnejša gostovanja godbe lahko prištejemo nastop v Trstu na znameniti Majenci, ki jo organizirajo slovenski zamejci iz Doline pri Trstu, nastop na mednarodnem festivalu godb v Puli, nastop na znamenitem Novosadskem sejmu in nastop na MID Evropa v Schladmingu. Z godbo Soboth iz sosednje Avstrije smo postali pravi prijatelji. Z njimi sodelujemo že 25 let. Na prvem tekmovanju slovenskih godb v korakanju, ki je leta 2005 potekalo na Muti, smo dosegli srebrno plaketo. Na tekmovanju slovenskih godb v zabavnem programu, ki vsako leto poteka v Ormožu, smo prejeli eno srebrno plaketo, dve zlati plaketi in eno zlato plaketo s pohvalo. To je dokaz, da se v društvu dela organizirano, strokovno in z jasno zastavljenimi cilji. Upajmo, da Sandiju še ni zmanjkalo idej in ciljev. Menjavajo se godbenice in godbeniki, pa tudi predsedniki, a jedro godbe v glavnem ostaja isto. Tako smo na predsedniško mesto pred dvema letoma imenovali Darka Sahornika. Darko je naš podporni član že dolga leta. Hitro smo skupaj začrtali interese in cilje godbe in prepričan sem, da jih bomo skupaj tudi uresničili.

Rupert Krajnc, tajnik in podpredsednik


Ob tem moram poudariti, da smo tako v upravnem odboru kakor tudi v celotni zasedbi godbe pravi prijatelji, ki se dobro razumemo kljub velikemu starostnemu razponu. Najmlajši šteje 11, najstarejši pa 81 let. Med seboj se dobro poznamo, zato vemo, kdaj je potrebno narediti kakšen korak nazaj, da lahko potem dva naprej. Da lahko dobro delamo, je potrebno zaupanje in medsebojno spoštovanje. Lahko smo ponosni, da smo del tega kulturnega ustvarjanja v občini Muta. Kultura je odsev ljudi in naroda, zato jo moramo negovati. Vsi tisti, ki skrbimo, da je v godbi vse tako, kot mora biti, da se v godbi vsak član dobro počuti, vsi tisti, ki godbo postavljamo na prvo mesto, včasih tudi pred družino, smo prepričani, da ta barka pluje varno in da ne bo nikoli potonila. Hvala podpornikom znotraj godbe, prijateljem, simpatizerjem godbe in seveda vsem zunanjim podpornikom, brez katerih bi godba težko delovala. Hvala tudi občini Muta in županji Angelci Mrak, ki ima velik čut do kulture.

Jubilejni koncert ob 120-letnici


Ob našem jubileju, 120 letnici delovanja smo izvedli jubilejni koncert v novi dvorani Kienhofen na Muti, ki se je napolnila do zadnjega kotička. Na koncertu so bili prisotni občinski funkcionarji na čelu z županjo Angelco Mrak, naši simpatizerji in sponzorji, predstavniki sosednjih godb in predsednik Zveze slovenskih godb gospod Boris Selko, ki je ob tej priložnosti podelil tudi priznanja in plakete Zveze slovenskih godb.

Predsednik ZSG Boris Selko je podelil priznanja ZSG


Iskrene čestitke vsem godbenicam in godbenikom ob našem jubileju in veselo naprej.

Rupert Krajnc, tajnik in podpredsednik

BESEDA DIRIGENTA;

Za mano je že kar šestintrideset let vodenja godbe, ja to je resnično neverjetno, da stojiš pred njo, jo vodiš in to se lahko zgodi le redkim.
O vzponih in padcih, vajah, nastopih, vse to je že bilo veliko napisanega in omenjenega, pa navsezadnje je to sestavni del godbeništva.
Za mene osebno so pri vsem tem pomembna čustva, ki te prevzamejo, ti dajejo moč in energijo pri delu. Da lahko danes praznujemo 120 let obstoja naše Kmečke godbe se moramo ozreti v preteklost. Koliko glasbenikov, učiteljev, dirigentov in mentorjev je bilo vključenih v vse teh letih, koliko pa je bilo vloženega truda in samo odrekanja to zagotovo najbolj vedo godbeniki in pa tudi vsi tisti, ki so premalokrat omenjeni in se na njih navadno pozabi, to so naše družine, partnerji in prijatelji.
Z velikim zadovoljstvom ugotavljam, da vse težave, ki so v zadnjem obdobju pestile kulturno poslanstvo, niso ohromile našega delovanja. Število članov ostaja konstantno, godba pridobiva na kvaliteti, kar pa je najbolj pomembno. Ohranja se prijateljski in spoštljiv odnos drug do drugega.
S tega mesta se zahvaljujem članicam, članom, ter Upravnemu odboru godbe za minulo delo ter jim čestitam ob tako visokem jubileju.


Sandi Pungartnik, dirigent že 36 let


Sandi Pungartnik, dirigent

#Ajdovščina #ankaran #apače #beltinci #Benedikt #BistricaObSotli #Bled #Bloke #Bohinj #Borovnica #Bovec #Braslovče #Brda #Brežice #Brezovica #Cankova #Celje #CerkljeNaGorenjskem #cerknica #Cerkno #Cerkvenjak #Cirkulane #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #Destrnik #divača #Dobje #Dobrepolje #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #DolenjskeToplice #DolpriLjubljani #Domžale #Dornava #Dravograd #Duplek #GodbaPerrnice #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorje #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiPetrovci #Grad #Grosuplje #Hajdina #HočeSlivnica #Hodoš #Horjul #Hrastnik #HrpeljeKozina #Idrija #Ig #IlirskaBistrica #IvančnaGorica #izola #jesenice #Jezersko #Juršinci #Kamnik #KanalObSoči #Kidričevo #Kobarid #Kobilje #Kočevje #Komen #komenda #Koper #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kozje #Kranj #KranjskaGora #Križevci #Krško #kultura #Kungota #Kuzma #Laško #lenart #lendava #Litija #ljubljana #Ljubno #Ljutomer #Logatec #LogDragomer #LoškaDolina #LoškiPotok #LovrencNaPohorju #Luče #Lukovica #Majšperk #Makole #Maribor #Markovci #Medvode #mengeš #Metlika #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju #PihalniOrkester #slovenskegodbe #Zabava #zsg #zvezaslovenskihgodb #delovanjegodb