Članek
Znanstveno sodelovanje in glasbeno pobratenje San Pellegrino (Italija) - Marezige (Slovenija) ter podelitev priznanja Quareng
Objavljeno Nov 06, 2023

V petek, 6. oktobra smo se odpravili na tri dnevno gostovanje v San Pellegrino Terme pri italijanskem Bergamu, kjer smo v večernem mednarodnem vzdušju športa, medicine in glasbe pričakali in spremljali podelitev priznanja Quarenghi.


Ob prihodu v San Pellegrino sta nas pričakala dr. Pietro Salvi in dr. Mario Sturla, prvi v imenu organizatorja in predsednika uprave klinike Quarenghi ter drugi kot njegov prijatelj in ambasador dogodka podelitve priznanja Quarenghi (tudi prejemnik priznanja za leto 2020). Po namestitvi v hotelu Bigio, smo se zbrali pred hotelom in z našim vodnikom g. Robertom odpravili do znamenitih term San Pellegrina. Po kratkem ogledu in skupinskem fotografiranju nas je g. Roberto vodil skozi mesto, kjer smo si ogledali še cerkev Tempio dei Caduti in kliniko Istituto Clinico Quarenghi.


V večernih urah je odbor Coppa Quarenghi v sodelovanju s Panathlon Club BG in Coni Provinciale Orobico slovenski zdravnici dr. Petri Zupet podelil prestižno priznanje Quarenghi za delovanje na področju športne medicine. Dr. Petra Zupet je v San Pellegrino Terme prišla v družbi našega člana in saksofonista dr. Marka Vidnjeviča, ki prav tako znanstveno deluje na področju preventive, zdravstva in rehabilitacije na področju športa. Dr. Vidnjevič je bil prejemnik priznanja Quarenghi za leto 2021, sedaj pa povezuje znanstveno-raziskovalno sodelovanje z kliniko Quarenghi in Alma Mater Europaea-ECM, kjer tudi predava na katedri za Fizioterapijo. Na slavnostni večerji, kjer se je priznaje podelilo, smo bili gostje vsi člani Pihalnega orkestra Marezige in obenem smo spremljali tudi protokolarno izmenjavo daril, pri čemer so bili udeleženi tudi predstavniki našega orkestra.


Dogodek tega večera smo zagotovo popestrili tudi z našim Pihalnim orkestrom Marezige, saj smo povabljeno družbo, pred pričetkom programa, animirali z našim muziciranjem v preddverju hotela Bigio ter jih zabavali z skladbami iz našega repertuarja, pod taktirko dirigenta g. Andraža Cenčiča.


Da je bil dogodek na ustrezno visokem nivoju, kaže udeležba gostov, saj so bili poleg župana San Pellegrina (g. Vittorio Milesi), med drugimi tudi vrhunski športniki, nekdanji kolesarji Pietro Signorelli, Emanuele Bombini in Evgenij Berzin (zmagovalec Gira d'Italia 1994), boksar Alessio Lorusso (evropski prvak 2022), Maurizio Stecca (med 80. in 90. leti olimpijski, svetovni, evropski in italijanski prvak), Marino Magrin (nekdanji nogometaš Atalante, Juventusa in Verone), ter Lara Magoni (nekdanja vrhunska smučarka, ter šampionka, ki je prve stopničke v svetovnem pokalu osvojila prav v našem Mariboru), ki sedaj deluje kot svetnica za turizem in regionalni marketing v Lombardiji.


Po nepozabni in prestižni večerji smo si v soboto 7. oktobra v dopoldanskem času ogledali še Grand Hotel San Pellegrino in spoznali zgodovino ter nastanek mesta San Pellegrino. Po ogledu in skupinskem fotografiranju smo se že lačni odpravili na kosilo v bližnjo restavracijo, kjer smo se okrepčali in spočili.


Po kosilu smo v zgodnjih popoldanskih urah z igranjem navdušili krajane in z izdelanim transparentom pričakali ter počastili kolesarja Tadeja Pogačarja in Primoža Rogliča, ki sta nastopila na dirki Giro di Lombardia, katera je potekala skozi San Pellegrino Terme.


Proti večeru smo skupaj nastopili s Pihalnim orkestrom San Pellegrino Terme v središču mesta, ki je bil prav zaradi tega dogodka in namena zaprt za promet in ustvarjen je bil mogočen avditorij z veliko opazovalci, tako prebivalci San Pellegrina, kot obiskovalci tega čudovitega mesta. Orkester iz San Pellegrina Terme, kateri se lahko prav tako kot mi, pohvali z letnico nastanka 1906, je nastop začel pri kliniki Quarenghi, mi pa pri hotelu Bigio (kar predstavlja več kot 2000 m razdalje). Nato smo se srečali pred mestno hišo, kjer smo najprej izmenično igrali skladbe iz svojih repertoarjev in nato zaključili s skupnim igranjem. Navdušena publika je uživala ob gledanju in poslušanju obeh orkestrov, nekateri pa so celo zapeli in zaplesali ob znanih melodijah.
Gostovanje smo skupaj z orkestrom San Pellegrino Terme zaključili ob prijetni večerji ter skupnem druženju v mestni kavarni, kjer smo se ob ritmu glasbe in druženju še bolj povezali in v duhu našega slogana : Prijatelji ustvarjamo glasbo in glasba prijatelje“ ustvarili nova prijateljstva.Teja Glavina

#Ajdovščina #ankaran #apače #beltinci #Benedikt #Bergamo #BistricaObSotli #Bled #Bloke #Bohinj #Borovnica #Bovec #Braslovče #Brda #Brežice #Brezovica #Cankova #Celje #CerkljeNaGorenjskem #cerknica #Cerkno #Cerkvenjak #Cirkulane #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #Destrnik #divača #Dobje #Dobrepolje #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #DolenjskeToplice #DolpriLjubljani #Domžale #Dornava #Dravograd #Duplek #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorje #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiPetrovci #Grad #Grosuplje #Hajdina #HočeSlivnica #Hodoš #Horjul #HotelBigio #Hrastnik #HrpeljeKozina #Idrija #Ig #IlirskaBistrica #IstitutoClinicoQuarenghi #IvančnaGorica #izola #jesenice #Jezersko #Juršinci #Kamnik #KanalObSoči #Kidričevo #Kobarid #Kobilje #Kočevje #Komen #komenda #Koper #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kozje #Kranj #KranjskaGora #Križevci #Krško #kultura #Kungota #Kuzma #Laško #lenart #lendava #Litija #ljubljana #Ljubno #Ljutomer #Logatec #LogDragomer #LoškaDolina #LoškiPotok #LovrencNaPohorju #Luče #Lukovica #Majšperk #Makole #Maribor #MarioSturla #Markovci #MarkoVidnjevič #Medvode #mengeš #Metlika #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju #PetraZupet #PietroSalvi #QuarenghiAward #SanPellegrinoTerme #TempioDeiCaduti #Zabava #zsg #zvezaslovenskihgodb #delovanjegodb