Članek

Novice iz sveta godbeništva

Če ustvarjaš glasbo, se učiš vse življenje

Objavljeno v reviji Unisono, 19. Oktober 2023

Objavljeno Nov 16, 2023

Ustvarjanje glasbe v orkestru daleč presega glasbeno izkušnjo samo. Mladinska sekcija v Zvezi pihalnih orkestrov Švice uvaja kampanjo "Level up your Life Skills", poudarjajoč pomen pridobivanja veščin, ki presegajo zgolj glasbeno področje. Igranje in ustvarjanje glasbe v skupini namreč ne le razvija glasbene spretnosti, temveč tudi oblikuje posameznikovo samozavest, komunikacijske sposobnosti in kreativnost.

Ko otrok osvoji igranje inštrumenta ter sodeluje pri ustvarjanju glasbe v skupini, ne pridobi le sposobnosti branja not, igranja ritmov in ustvarjanja fraz. Uči se tudi ključnih življenjskih spretnosti, ki presegajo meje formalnega izobraževanja. To vključuje samozavedanje, ustvarjalno razmišljanje, učinkovito komunikacijo in vzpostavljanje medosebnih odnosov.

Življenjske spretnosti v Ritmu Glasbe

Življenjske spretnosti so tiste, ki posamezniku omogočajo uspeh v različnih okoljih, kot so šola, dom ali delo. Vključujejo samozavedanje, kreativnost, učinkovito komunikacijo, razvoj medosebnih odnosov in še mnogo več. Ustvarjanje glasbe v skupini tako postane izjemna priložnost za poučevanje in izvajanje teh ključnih veščin, ki so bistvene za celostni razvoj posameznika.

Učenje življenjskih spretnosti skozi ustvarjanje glasbe vpliva na družbeni razvoj mladih, izboljšuje čustveno in socialno prilagajanje ter zmanjšuje socialne težave. Mladinska sekcija v Zvezi pihalnih orkestrov Švice želi tako s kampanjo "Level up your Life Skills" poudariti, da usposabljanje takšnih spretnosti skozi skupinsko glasbeno ustvarjanje pozitivno vpliva na duševno in fizično zdravje ter spodbuja prosocialno vedenje.

Ambasadorja kampanje, srčni kirurg Thierry Carrel in Michèle Schönbächler, sodirektorica SRF1 in SRF Musikwelle, delita svoje zgodbe o tem, kako je sodelovanje v pihalnih orkestrih obogatilo njihova življenja. Carrel poudarja, da je skozi glasbo pridobil dragocene življenjske lekcije, kot so igranje v ekipi, pogum za nastopanje in skupno obvladovanje izzivov. Schönbächler pa izpostavlja, da je njeno glasbeno izobraževanje prispevalo k razvoju sposobnosti poslušanja, intoniranja skupaj in prevzemanja odgovornosti – spretnosti, ki ji koristijo v njeni vlogi soprogramske direktorice SRF1 in SRF Musikwelle.

Zaključek: Glasba kot Ključ do Uspeha v Življenju

Glasba v skupini ni le umetniško izražanje, temveč tudi izjemno učno okolje za razvoj ključnih življenjskih spretnosti. Kampanja "Level up your Life Skills" spodbuja otroke in njihove starše, naj razmislijo o učenju inštrumenta ter sodelovanju v pihalnih orkestrih kot neprecenljivi priložnosti za pridobivanje veščin, ki bodo obogatile njihova življenja. Skupaj ustvarjamo ne le glasbo, temveč tudi prihodnost, polno samozavestnih, komunikativnih in ustvarjalnih posameznikov.

#PihalniOrkestri #StrokovniPrispevki #unisono #vseživljenjskoučenje #strokovniprispevki