Članek
IN MEMORIAM TONE JUVAN

1931–2023

Objavljeno Jan 08, 2024

140 let Godbe Domžale, ki jo praznujemo naslednje leto, je bogato s številnimi posamezniki, ki so kreirali zgodovino najstarejšega domžalskega društva. Tone Juvan ni samo eden od teh pokončnih mož, temveč tudi oseba, ki se je z zlatimi črkami zapisala v zgodovino našega društva in se vtisnila v spomin mnogih posameznikov.


Rodil se je v glasbeni družini in kmalu, tako kot oče Tomaž, zaigral na trobento, ki ji je ostal zvest vse do zrelih let, ko je presedlal na tenor oz. bariton, ali kot bi danes pravilno rekli, evfonij. Tone Juvan je kmalu pokazal ne samo predanost glasbi, posledično Godbi Domžale, ampak veliko mero muzikalnosti, ki jo je kazal tako v petju, kot v inštrumentih, še posebej pa kot dirigent naše godbe. V vseh vlogah se je izjemno znašel in bil več kot vešč znanja in izzivov, ki so strokovno prihajali pred njega. Več kot pet desetletij je bil strokovni vodja in mentor nepreglednemu številu mladih glasbenikov, ki so prihajali h godbi, predvsem pa je bil velik pedagog.
Dejstvo je, da je bil Tone Juvan močen karakter in da smo to občutili vsi, ki smo imeli kadarkoli opravka z njim. Natančno je vedel kaj želi. Lahko je bil takten ali direkten, prijazen in nasmejan, pa kmalu zelo strog in odločen. Njegova posebnost, ali bolje rečeno izjemnost, je bila, da je nadvse predano in ves čas razmišljal o glasbi in o naši godbi. Naj besede podprejo številke: trinajst let dirigent, pred tem pet let predsednik, štiri leta tajnik, dve leti blagajnik in več kot trideset let arhivar Godbe Domžale. Če pri vseh podatkih dodamo, da se je godbi pridružil že davnega leta 1947, ostanemo brez besed. Ko je Tone počasi končeval aktivno pot, smo se že zavedali njegove veličine. Zato smo naredili izjemo in ga kot edinega notranjega člana imenovali za častnega člana naše godbe.


Še kako se zavedamo dejstva, da je naš Tone Juvan pustil ogromen pečat tudi v slovenskem godbeništvu, kot ga poznamo dandanes. Kdo od godbenikov v Sloveniji ne pozna njegovega podpisa JUT na spodnjem robu notnih zapisov in partitur? Kot notograf je tesno sodeloval predvsem z izjemnim skladateljem in aranžerjem Vinkom Štruclom. Naj poudarim, da se je gospod Tone v svojih zrelih letih kmalu moderniziral in zamudno ročno prepisovanje partitur za posamezne inštrumente zamenjal z uporabo računalniških programov, kar je bilo v devetdesetih letih prejšnjega stoletja velika posebnost. Znanje, ki si ga je pridobil samoiniciativno je rad delil, enako kot partiture, ki jih zapisoval na novo, ali pa je stare skladbe na ta način posodobil in digitaliziral. Pri vsem delu za različne slovenske skladatelje in aranžerje pa ni nikoli pozabil na Godbo Domžale, ki ima zahvaljujoč njemu enega najbolj bogatih arhivov skladb za pihalne orkestre. Ves čas si je prizadeval, da bi se, ne samo seznam, ampak tudi partiture vseh skladb v arhivu digitalizirale. To nam zaradi zajetnosti arhiva še ni uspelo, a se na tem mestu zavezujemo, da bomo to storili tudi zavoljo Tonetove želje in vizije.


Glasbena razgledanost Toneta Juvana ni bila omejena le na godbeno vejo. Njegova zavezanost vokalu, solističnemu in večglasnemu je bila ves čas prisotna. Tako smo ob mnogih priložnostih tudi pri godbi, seveda smo morali prej skladbe in pesmi zvaditi, večglasno peli. Tu so še njegove nepogrešljive knjižice z izvirnimi priredbami za procesije domžalske župnije, knjižice za redne promenadne nastope, ki jih je ves čas vestno posodabljal in obnavljal in še bi lahko naštevali.


Kakorkoli obrnemo Godbo Domžale, prej ali slej naletimo na neuničljivega Toneta Juvana. Moja današnja vloga je zato izredno nehvaležna, saj je nemogoče zajeti vse aspekte njegovega delovanja. Hvaležnost pa je pravi izraz, ki ga poleg velikega spoštovanja gojimo do preminulega Toneta Juvana.

Spoštovani častni član Godbe Domžale, počivajte v miru v domžalski zemlji, ki vam je bila tako pri srcu. Domžalske godbenice in godbeniki pa obljubljamo, da bomo nadaljevali tradicijo vam tako ljubega društva.

Jože Pavli,

predsednik Godbe Domžale

Domžale, 22. 11. 2023

#Ajdovščina #ankaran #apače #beltinci #Benedikt #BistricaObSotli #Bled #Bloke #Bohinj #Borovnica #Bovec #Braslovče #Brda #Brežice #Brezovica #Cankova #Celje #CerkljeNaGorenjskem #cerknica #Cerkno #Cerkvenjak #Cirkulane #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #Destrnik #divača #Dobje #Dobrepolje #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #DolenjskeToplice #DolpriLjubljani #Domžale #Dornava #Dravograd #Duplek #godbadomžale #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorje #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiPetrovci #Grad #Grosuplje #Hajdina #HočeSlivnica #Hodoš #Horjul #Hrastnik #HrpeljeKozina #Idrija #Ig #IlirskaBistrica #IvančnaGorica #izola #jesenice #Jezersko #Juršinci #Kamnik #KanalObSoči #Kidričevo #Kobarid #Kobilje #Kočevje #Komen #komenda #Koper #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kozje #Kranj #KranjskaGora #Križevci #Krško #kultura #Kungota #Kuzma #Laško #lenart #lendava #Litija #ljubljana #Ljubno #Ljutomer #Logatec #LogDragomer #LoškaDolina #LoškiPotok #LovrencNaPohorju #Luče #Lukovica #Majšperk #Makole #Maribor #Markovci #Medvode #mengeš #Metlika #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju #slovenskegodbe #vspomin #Zabava #zsg #zvezaslovenskihgodb #Obvestila