Članek
Godba Lukovica s spektakularnim koncertom obeležila 25-letnico delovanja

Lukovica, 13.5.2023

Objavljeno Feb 22, 2024

V soboto, 13. maja, je Godba Lukovica v Sončni dvorani na Brdu zbrala številne ljubitelje glasbe ter obeležila svojo 25-letnico delovanja s posebnim koncertom, ki je bil vse prej kot običajen. Člani godbe so skozi glasbo in besede navdušili občinstvo, popeljali pa so jih tudi skozi zgodovino od ustanovitve pa do današnjih dni.
Začetki Godbe Lukovica segajo v leto 1998, ko je Kamilo Domitrovič predstavil idejo o ustanovitvi godbe takratnemu županu Anastaziju Živku Burji. Župan je bil navdušen nad zamislijo in je prispeval sredstva za nakup inštrumentov. S pomočjo učitelja trobente Jureta Močilnikarja in drugih glasbenih navdušencev iz Črnega grabna se je začela zgodba Godbe Lukovica. Skozi leta so se zamenjali kapelniki, vsak pa je pustil svoj pečat v godbi. Kljub menjavam so člani godbe vztrajali, se izobraževali in postajali prepoznavni doma in v tujini.


Slavnostnega koncerta so se udeležili pomembni predstavniki občine Lukovica, med njimi županja mag. Olga Vrankar, podžupan Vincenc Dragar, občinski svetniki in predsedniki društev. Koncert je bil poseben tudi zato, ker so v programu v video projekcijah in filmih predstavili zgodovino godbe, pri čemer so svoje spomine delili številni godbenici in godbeniki.


Med solističnimi točkami je Rok Capuder, ob igranju godbe, napisal zgodbo o godbi kar na pisalni stroj. Leon Andrejka jo je ob zaključku skladbe glasno prebral, za kar je bil nagrajen z močnim aplavzom. Posebna zanimivost zgodbe je, da v njej nastopajo tri generacije iz iste družine.


Županja mag. Olga Vrankar je v svojem govoru izrazila čast in veselje, da je lahko prisotna na jubilejnem koncertu Godbe Lukovica. Poudarila je, da vsaka obletnica govori o uspehu, prijateljstvu, združevanju generacij in strasti do glasbe. Želi, da Godba Lukovica nadaljuje svojo zgodbo še naslednjih 50 let.
Predsednik godbe Aleksander Oražem je poudaril, da je Godba Lukovica v svojih 25 letih postala eno najbolj prepoznavnih društev v občini. Z dirigentom Danielom Leskovicem na čelu nenehno napredujejo, izvajajo različne zvrsti glasbe in sodelujejo z različnimi glasbenimi institucijami.
Godba Lukovica je poleg glasbene dejavnosti aktivna tudi na drugih področjih. S trdim delom so si pridobili lastne prostore za vadbo leta 2010. Pomemben del delovanja je tudi interna glasbena šola, ki jo vodi nekdanji kapelnik Jure Močilnikar.


Uniforme in znak Godbe Lukovica je oblikoval Božo Stupica, ki je sodeloval s Kamilo Domitrovičem. Godbeniki se lahko pohvalijo s skupno podobo in disciplino na nastopih, kar jim je prineslo številne pohvale. Poleg tega so se posvetili tudi postavitvi godbe, korakanju in sodelovanju z drugimi godbami, kar jim je prineslo zlato plaketo na slovenskih tekmovanjih.


Godba Lukovica želi v prihodnje še naprej vključevati mlade glasbenike, vabijo pa tudi »stare prekaljene mačke«, da se jim pridružijo. Njihova želja je, da čim več staršev usmeri svoje otroke v glasbo, saj ta omogoča koristno preživljanje prostega časa.


Koncert se je zaključil s Rokovnjaško himno, za katero je besedilo napisal Kamilo Domitrovič. Slavljencem so čestitali tudi predstavniki godb iz Mengša in Moravč ter izrazili željo, da še naprej pišejo svoje zgodbe. Godba Lukovica pa že nestrpno pričakuje naslednji nastop.

avtor teksta: Godba Lukovica

avtor fotografij: Erik Kralj Serša

68

#Ajdovščina #ankaran #apače #beltinci #Benedikt #BistricaObSotli #Bled #Bloke #Bohinj #Borovnica #Bovec #Braslovče #Brda #Brežice #Brezovica #Cankova #Celje #CerkljeNaGorenjskem #cerknica #Cerkno #Cerkvenjak #Cirkulane #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #Destrnik #divača #Dobje #Dobrepolje #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #DolenjskeToplice #DolpriLjubljani #Domžale #Dornava #Dravograd #Duplek #godbalukovica #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorje #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiPetrovci #Grad #Grosuplje #Hajdina #HočeSlivnica #Hodoš #Horjul #Hrastnik #HrpeljeKozina #Idrija #Ig #IlirskaBistrica #IvančnaGorica #izola #jesenice #Jezersko #Juršinci #Kamnik #KanalObSoči #Kidričevo #Kobarid #Kobilje #Kočevje #Komen #komenda #Koper #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kozje #Kranj #KranjskaGora #Križevci #Krško #kultura #Kungota #Kuzma #Laško #lenart #lendava #Litija #ljubljana #Ljubno #Ljutomer #Logatec #LogDragomer #LoškaDolina #LoškiPotok #LovrencNaPohorju #Luče #Lukovica #Majšperk #Makole #Maribor #Markovci #Medvode #mengeš #Metlika #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju #obletnica #slovenskegodbe #Zabava #zsg #zvezaslovenskihgodb #delovanjegodb