Članek
KONCERT AMERIŠKO-SLOVENSKEGA PRIJATELJSTVA

WEST VIRGINIA ALUMNI BAND IN GODBA LJUBLJANSKIH VETERANOV

Objavljeno Apr 24, 2024

Ljubljana, 13. julij 2023

Koncert obeh pihalnih orkestrov je bil 13. Julija 2023 zaradi slabega vremena z Novega trga v Ljubljani prestavljen v dvorano Zadružnega doma v Zadvoru.

Petdeset ameriških glasbenikov je svojo evropsko turnejo načrtovalo že od leta 2020, pa jo je korona prestavila za tri leta.

Pihalni orkester Alumni Univerze Zahodne Virginije deluje že 50 let. Skupina vsako leto sodeluje na Homecomingu. Alumni orkester ima bazo podatkov z več kot 1.600 člani. Skoraj vsaki dve leti je orkester na evropski koncertni turneji. Orkester je bil ustanovljen leta 1901 kot moški orkester ROTC z osmimi člani in je v svoji 119 letni zgodovini imel 13 dirigentov. Razen med drugo svetovno vojno, ko so namesto moških v orkestru delovale ženske, je bil orkester izključno moška organizacija. To se je spremenilo leta 1972, ko je Don Wilcox spodbudil ženske, da se jim prvič pridružijo.

Orkestru ameriškega orkestra, ki je prvi izvedel enourni koncertni program, je dirigiral John Hendricks, sedanji državni predsednik Nacionalnega združenja orkestrov. Zaigrali so skladbe vse od Mozarta do Coplanda, ameriškega kralja koračnic Johna Philippa Souse in slovenskega kralja koračnic Vinka Štrucla.

Godba ljubljanskih veteranov (GLV) je bila ustanovljena 2005. Je najmlajši pihalni orkester v Ljubljani, a najstarejši po seštevku let sodelujočih glasbenikov. GLV šteje 45 aktivnih godbenikov, med katerimi je tudi dvanajst upokojenih uglednih akademskih glasbenikov. Njihova aktivnost se nenehoma krepi z vsakoletnimi koncerti na srečanjih veteranskih godb Slovenije, promenadnimi koncerti, koncerti po domovih za starejše in tradicionalnim letnim koncertom v Slovenski filharmoniji. Dvakrat so že nastopili na mednarodnem srečanju orkestrov MID EUROPE v Schladmingu.

GLV, pod umetniškim vodstvom dirigenta prof. Jožeta Kregarja, je izvedla koncertni program slovenskih skladb Vinka Štrucla, Jožeta Privška, Bojana Adamiča in S. in V. Avsenika. Dodala je še dve popularni ameriški skladbi Hootenanny (Harolda L. Waltersa) in The Thunderer (Johna PH. Sousa).

Vrhunec koncertnega večera je bila »izmenjava« dirigentov v obeh orkestrih.

Skupno prijateljsko druženje članic in članov obeh orkestrov se je nadaljevalo v gostišču na Livadi.

Koncert prijateljstva je potrdil v obeh orkestrih, da aktivna modrost pomeni, da ljudje združijo svoje izkušnje, znanje in se dobro odločajo, ker imajo empatijo, socialno-emocionalno inteligentnost. Sledijo svoji radovednosti in počno stvari, do katerih čutijo strast. Skupnost starejših študentov so “gaudium”, so prostori sprejetosti in skrbnosti. V obeh orkestrih je bilo čutiti, da člane glasba ohranja mlade, da “mladost” prihaja iz glave, ne telesa.


Milan Pavliha

avtor fotografij: Anton Zupanc

#delovanjegodb