Članek
PIHALNI ORKESTER VRHPOLJE ABSOLUTNI ZMAGOVALEC DRŽAVNEGA TEKMOVANJA V 1. TEŽAVNOSTNI STOPNJI
Objavljeno Apr 26, 2024

Na 42. tekmovanju Zveze slovenskih godb, ki je potekalo v soboto 20. aprila v Velenju, je Pihalni orkester Vrhpolje postal absolutni zmagovalec tekmovanja v 1. težavnostni stopnji. 70-članski sestav je navdušil mednarodno tekmovalno žirijo v sestavi Mitja Dragolič, Tomaž Habe, Gašper Salobir, David Rivas Dominguez in Taurisano Cosimo. Dodelila mu je kar 99,58 % vseh možnih točk. Vrhpoljski orkestraši so najprej zaigrali ogrevalno skladbo Franka Tichelija – Simple Gifts Four Shakers Songs for Concert Band – III. Here Take This Lovely Flower, nadaljevali z obvezno 4-stavčno skladbo mladega slovenskega skladatelja Tilna Slakana – Wind Suite ter zaključili s skladbo po lastni izbiri ameriškega skladatelja Alfreda Reeda – El Camino Real. Komentarji žirije, kot so "orkester je tako na tehničnem kot tudi muzikalnem nivoju briljanten", "zvok orkestra je odličen, plemenit in zelo poslušljiv", "impresiven nastop z neverjetno kvaliteto v vseh pogledih", "čudovit orkester in dirigent" povedo veliko. Žirija jih je nagradila še s posebno nagrado za najboljšo izvedbo obvezne skladbe.

Orkester po nastopu na tekmovanju, foto: Ksenija Mikor


Za Pihalni orkester Vrhpolje je to največji dosežek v svoji 22-letni zgodovini obstoja, saj si je z njim zagotovil napredovanje v koncertno – najvišjo kategorijo slovenskega godbeništva. Gre za četrto zaporedno zmago (2013, 2016, 2019 in 2024) ter napredovanje orkestra v višjo kategorijo na tekmovanjih ZSG. Vse navedene uspehe je orkester dosegel pod taktirko izvrstnega dirigenta Matjaža Medena, ki v Vrhpolju od leta 2013 opravlja izjemno delo. S sistematičnim strokovnim delom, motivacijskimi sposobnostmi ter odličnim sodelovanjem z vodstvom orkestra je uspel v relativno kratkem času pomnožiti članstvo ter kvaliteto orkestra dvigniti na zavidljivo raven.

Na odru


Pred orkestrom so sedaj številni promenadni nastopi, prvomajska budnica, izvedba glasbene matineje, 22. junija pa še tradicionalni poletni koncert v Vipavi.

Ivo Koren

Matjaž Meden - dirigent, foto: Yeremie Pierre Noir

#delovanjegodb #TekmovanjeSlovenskihGodb #zvezaslovenskihgodb #JSKDVelenje